Annons

Grammygalan lovar mer mångfald efter kritiken

Den amerikanska Grammygalan ska genomgå stora förändringar för att inkludera fler kvinnor och ickevita. Det lovar galans nya chef.
Musik • Publicerad 15 december 2019
Deborah Dugan är ny chef för Recording Academy, organisationen bakom Grammygalan. Arkivbild.
Deborah Dugan är ny chef för Recording Academy, organisationen bakom Grammygalan. Arkivbild.Foto: Charles Sykes/AP/TT

– Vi är kända som en bransch som under lång tid haft monumentala problem med genusfrågor. Det här är en omfattande omstrukturering, säger Deborah Dugan, som är ny chef för organisationen bakom galan, till NPR.

Dugan tog över jobbet efter Neil Portnow, som avgick förra året sedan han kritiserats för ett uttalande om kvinnliga musiker. Vid galan 2018 svarade han att kvinnor måste "step up" (ungefär "ta sig i kragen") på frågan om varför inte fler kvinnor får priser.

Annons

Förra året startades en arbetsgrupp med uppdraget att öka Grammys mångfald. 18 åtgärder föreslogs och man ska nu genomföra 17 av dem. Bland annat vill man fördubbla antalet kvinnor i jurygrupperna fram till 2025. I dag är bara 22 procent av dem som röstar kvinnor.

– Musik förändrar vad ungdomar vill bli och vad de vill lyssna på. Och om de ser kvinnliga artister och människor som ser ut som de själva göra musik och bli nominerade till Grammypriser, då får det konsekvenser för hela vår kultur. Det är enormt, säger Deborah Dugan.

Grammygalan äger rum 26 januari.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons