Annons

Sandén favorit inför Grammis: "Overkligt"

Molly Sandén är med sina fem nomineringar storfavorit inför Grammisgalan – och har nu chans på sin första Grammis.
Musik • Publicerad 12 december 2019
Molly Sandén är nominerad i fem kategorier, bland annat årets artist och årets låt.
Molly Sandén är nominerad i fem kategorier, bland annat årets artist och årets låt.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Einár är nominerad i fyra kategorier. "Det känns skönt, jag är stolt", säger han.
Einár är nominerad i fyra kategorier. "Det känns skönt, jag är stolt", säger han.Foto: Stina Stjernkvist/TT
De nominerade presenterades vid en pressträff på torsdagen.
De nominerade presenterades vid en pressträff på torsdagen.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Einár och Molly Sandén är favoriter inför Grammisgalan med fyra respektive fem nomineringar.
Einár och Molly Sandén är favoriter inför Grammisgalan med fyra respektive fem nomineringar.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Molly Sandén släppte i somras albumet "Det bästa kanske inte hänt än", som nu kan belöna henne med Grammisar i kategorierna årets album, pop och textförfattare. Hennes cover på Jonathan Johanssons "Rosa himmel" kan samtidigt bli årets låt.

Tyngst väger dock nomineringen till årets artist där Molly Sandén gör upp om priset med Mabel, Snoh Aalegra, Veronica Maggio och Einár. Sandén säger att hon har svårt att ta in att hon tillhör de nominerade.

Annons

– Man har suttit på så många galor genom åren. Någonstans började jag förlika mig med tanken att jag aldrig kommer att vinna, men att det är okej, säger hon.

Mest nöjd är hon över att hennes låttexter uppmärksammas.

– Jag lever med mina texter och skriver ner små rader tio gånger om dagen. Samtidigt är jag så ärlig och utlämnande att jag ibland känner "är jag knäpp nu, kan jag säga det här?". När man själv har en baktanke med varje ord känns det kanske större än vad det är, säger hon.

"Det här behövs inte"

I början av året var det få som visste vem Einár var. Den 17-årige rapparens musikframgångar sedan dess har lett till att han är den artist inför Grammisgalan som har näst flest nomineringar – fyra stycken. På en och samma gala har han chans att bli årets nykomling och årets artist. "Katten i trakten" kan knipa priset för årets låt och albumet "Första klass" är nominerat i kategorin årets hiphop.

– Jag tycker faktiskt att jag har gjort årets genombrott, säger han självsäkert.

Men Einár får hård konkurrens i hiphopklassen där de övriga nominerade är Dree Low, Ozzy, Parham och ZE. Dree Lows album "Flawless" och låt "Pippi" har båda nått förstaplatsen på den svenska album- respektive singellistan. För Dree Low är nomineringen "bara en bonuspoäng", han tycker att han redan har vunnit det största priset.

– Jag fick det första priset av Förortsgalan 2018. Vare sig de ger mig ett pris eller inte, det här behövs inte, säger han.

Grammis- och Grammychans

Ilya Salamanzadeh har chans att bli årets producent och årets kompositör. Producenten och låtskrivaren har haft ett succéår och erhöll nyligen tre nomineringar till den amerikanska motsvarigheten Grammy, bland annat för att ha varit med och skrivit Beyoncés "Lejonkungen"-låt "Spirit".

Årets producent och årets kompositör kan även låtskrivarna och kompositörerna bakom Aviciis postuma album "Tim" ta hem, där utöver Tim Bergling bland andra Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Carl Falk ingår. Aviciis och Aloe Blaccs "SOS" kan samtidigt bli årets låt.

Albumet slutfördes av Aviciis vänner och kollegor efter att han gick bort.

Annons

– I början försökte jag gissa vad Tim hade velat göra, men märkte att det inte gick. Då har jag bara försökt att ta beslut och göra klart låtarna så värdigt som möjligt, säger musikproducenten Carl Falk om arbetet med skivan.

2020 års Grammisgala äger rum i Annexet i Stockholm den 6 februari och leds av Rennie Mirro och Amie Bramme Sey.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons