Annons
Nyheter

Gör träningen till lek

De flesta håller nog med om att ett gott skratt förlänger livet.
Nyheter • Publicerad 12 december 2008

Och att regelbunden motion gör detsamma är otvetydigt sant. En kombination av de båda borde vara en riktig vinnare; både för hjärtmuskeln och skrattmuskeln. Och en sådan har vi faktiskt genom den enklaste formen av social interaktion bland både människor och djur. Nämligen, att leka!

Leken som naturlig motion och social aktivitet har alltid haft en stor betydelse i människans historia och precis som i djurens värld byggd på lust, kreativitet och otvungenhet. Idag har istället den organiserade och målstyrda motionen tagit dess plats. I bästa fall fungerar det som ett alldeles utmärkt alternativ men i sämsta fall blir motion utan lek och lust ett plågsamt självändamål för att förbränna 437 kalorier eller som att springa ett martyrens Golgata och utsätta sig för ett kok stryk i hälsans namn. Vad är värdet i det?

Annons

Behöver vi verkligen mer allvar, krav och tyngd i våra seriösa och målinriktade liv? När lekte vi senast egentligen?

Kommer ni ihåg när ni var barn? Det gör jag och jag kommer ihåg att varje eftermiddag och för delen varje rast i skolan upp till och med mellanstadiet fylldes av lek och spontanidrottande. Ni som har barn kan åka snålskjuts med dem tillbaka till den lekfulla tiden eller för den delen dra med dem ut i friska luften från den animerade datorvärlden som idag tycks ha blivit norm för fritid och lek.

Alla barn tycker om ett spontant snöbollskrig eller att leka kull eller ”datten”. Det finns många varianter av samma namn men de går alla i princip ut på att jaga varandra i någon form. Kurragömma, bygga snögubbe, brännboll, rackettennis, skjuta prick eller bara att springa uppför en vinterskrudad backe för att susa ned på en pulka är alla roliga lekar som vi glömt att vi tycker om.

Vi ska helt enkelt ha mer roligt när vi tränar! Vi ska kunna hitta angelägna mervärden kring motion så att upplevelsen blir mer ynnest än straff, mer lust än tvång, mer nöje än uttråkning och mer lek än allvar.

Nyckeln till det ligger i mervärden där träning är socialt umgänge, där träning skänker en upplevelse i någon form och där träning blir ett äventyr.

Ungefär som när vår bästa kompis knackade på dörren när vi var barn. Han frågade inte om vi skulle ut och motionera utan om vi hade lust att leka i skogen.

Och det är när träning blir lek och lek blir till spontanmotion som vi inte bara ger oss möjlighet till ett längre och friskare liv utan ett liv där vi dessutom har roligt samtidigt!

God hälsodressing till salladen 1 dl olivolja, alternativt 50/50 med sesamfröolja3 pressade vitlöksklyftor2 msk äppelcidervinäger1 msk finhackad persilja2 tsk havssalt1 tsk DijonsenapFärskpressad citron, ca 1 mskRör eller skaka ihop alla ingredienserVar generös med vitlöken och citronen för denna goda och uthållighetsbefrämjande salladsdressing

Jonas Colting
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons