Annons

Hunt: Redo att lösa frågan med oljetankern

Iran/Storbritannien • Publicerad 13 juli 2019
Den iranska oljetankern Grace 1 hålls kvar i Gibraltar med hänvisning till EU:s sanktioner. Arkivbild.Foto: Marcos Moreno/AP/TT

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt har haft ett samtal med sin iranske motsvarighet Mohammad Javad Zarif under lördagen, och enligt Hunt är Storbritannien redo att lösa frågan om den beslagtagna oljetankern Grace 1 utanför Gibraltars kust.

Förutsättningen är, enligt Hunt, att britterna får garantier för att fartygen inte åker vidare till Syrien.

Annons

Hunt säger också att utrikesminister Mohammad Javad Zarif förklarat att man vill lösa frågan och att Iran inte har något intresse av att öka spänningen.

Hunt skriver på Twitter att samtalet med den iranske kollegan var "konstruktivt".

Tidigare meddelade polisen i Gibraltar att samtliga fyra besättningsmän på Grace 1, som greps i torsdags och fredags nu släppts mot borgen.

Grace 1 fraktade 2,1 miljoner fat lätt råolja och beslagtogs i förra veckan efter misstankar om att oljan skulle till Syrien och att fartyget därmed agerade i strid med befintliga EU-sanktioner.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons