Annons

Gibraltar röstar om nya abortlagar

Gibraltar • Publicerad 12 juli 2019
Invånarna i Gibraltar ska folkomrösta om lättnader i abortlagarna. Arkivbild.
Invånarna i Gibraltar ska folkomrösta om lättnader i abortlagarna. Arkivbild.Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP/TT

Gibraltar har några av världens hårdaste abortlagar. Nu ska invånarna i den lilla brittiska enklaven på Europas sydvästra spets rösta om lättnader i lagen.

Aborter är i dag förbjudna i Gibraltar och kan leda till livstids fängelsestraff. I det nya förslaget, som de drygt 30 000 invånarna ska folkomrösta om i mars nästa år, tillåts aborter inom de första tolv veckorna av graviditeten vid allvarliga fosterskador eller om moderns fysiska eller mentala hälsa är i fara, vilket skulle täcka fall av incest eller våldtäkt. Läkare ska fortsatt ha rätt att vägra utföra aborter.

Annons

Förslaget kommer efter att den brittiska högsta domstolen i fjol slagit fast att de nordirländska abortlagarna, som är närapå identiska med Gibraltars, inte är förenliga med Europakonventionen.

Enligt en opinionsundersökning av Gibraltar Broadcasting Corporation i fjol skulle 77 procent av de tillfrågade rösta för en legalisering om modern utsatts för våldtäkt eller hennes liv är i fara.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons