Annons

"Geely stärker sin makt över Volvo"

Sammanslagningen av Volvo Cars och kinesiska Geely syftar främst till att öka huvudägaren Geelys makt över Volvo, anser fordonsforskaren Christer Karlsson.
Ekonomi • Publicerad 11 februari 2020
Li Shufu, styrelseordförande Geely-koncernen. Arkivbild.
Li Shufu, styrelseordförande Geely-koncernen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Geely och Volvo Cars ska bli ett ännu större bolag med en gemensam styrelse. Den nyheten kom i måndags.

"Vi vill stärka synergierna inom gruppen", skrev Li Shufu, ordförande för moderbolaget Geely Holding, som äger både Volvo Cars och den kinesiska biltillverkaren Geely, i ett pressmeddelande.

Sammanslagning

Annons

Men det inte är hela sanningen, anser Christer Karlsson, fordonsforskare och professor i Köpenhamn och professor emeritus vid Handelshögskolan i Stockholm.

– Flera fordonsföretag, som VW och Audi, samarbetar utan att vara ett bolag med en enda gemensam styrelse. Det går utmärkt, man behöver inte gå samman för det, säger professorn.

– Det finns många allianser mellan konkurrerande företag med gemensam produktutveckling och produktion, ofta utan att konsumenten vet om det. Nej, samgående i ett bolag handlar om styrning, tills vi får veta mer. Geely vill ha en tätare kontroll. Exakt varför är för tidigt att säga. Det kan handla om att strukturera om bolagen, köpa upp eller kanske sälja en del av bolaget.

Kinesiska staten

Geely har nära samarbete med kinesiska staten. Får det kinesiska kommunistpartiet större inflytande över Volvo?

– Nej, det tror jag kanske inte. Jag ser inte att den här affären skulle påverka den saken.

Glenn Bergström, fackligt ombud för IF Metall i Volvos styrelse, är försiktigt positiv.

– Det kan bli bra – eller dåligt, det är för tidigt att säga. Men vi är redan ett kinesiskt bolag så jag är inte rädd för någon ökad kinesisk styrning och inte heller för att vi nu ska börja arbeta på något annat sätt. Vi har varit ett kinesiskt bolag i tio år och det har gått bra, säger han.

Jonas Fredén/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons