Annons

Garpenlöv om mammans sjukdom: "Inte värdigt"

Glädje och stolthet är två känslor som Tre Kronors nye förbundskapten Johan Garpenlöv, 51, tar med sig till sin debut på torsdag mot Tjeckien.
Men också en känsla av tomhet.
Den över att alzheimerdrabbade mamma Eva inte kan dela hans stolta ögonblick.
Ishockey • Publicerad 5 november 2019
Tre Kronors nye förbundskapten Johan Garpenlöv.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Johan Garpenlövs föräldrar Eva och Kjell har alltid funnits med även när det kommer till hans idrottskarriär.

– De kom alltid över till NHL, de såg min första Djurgårdsmatch, allt det där har de fått uppleva tillsammans. Det här kommer de inte att få uppleva tillsammans. Tyvärr, säger Garpenlöv med sorg i rösten.

Annons

Det här är Johan Garpenlövs debut som förbundskapten för Tre Kronor i Leksand på torsdag kväll. Då väntar Tjeckien i den första matchen i Karjalaturneringen som sedan fortsätter i Helsingfors.

Garpenlöv har i några intervjuer berättat om sorgen över att hans mamma Eva för fyra år sedan diagnostiserades med demenssjukdomen alzheimer. Den föregicks av att hon blev mindre aktiv och social.

– Familjen har alltid varit tajt och nära varandra, sedan blev det jättekonstigt. Mamma blev förändrad, hon började anklaga pappa och det blev ett dåligt familjeskap. Alzheimer är en anhörigsjukdom och jag kände att jag måste börja göra någonting.

"Inget värdigt liv"

Sedan ett par år tillbaka är Johan Garpenlöv ambassadör för alzheimerfonden.

– När jag började läsa på och insåg att det inte finns någon bromsmedicin eller botemedel så tog jag kontakt med Alzheimerfonden för att höra om jag kan hjälpa till. Jag har ju en plattform i den jag är och kan nå ut till människor och informera för att försöka få in pengar till forskning.

Hans mamma, som bor på ett demensboende, är omedveten om att sonen nu tar över Tre Kronor, som brukar kallas för Sveriges mest folkkära landslag.

– Nej, det vet hon inte. Mamma sitter i rullstol nu. Hon blir lyft i en rullstol på eftermiddagen och sedan lyfts hon ur den. Hon kan inte äta och röra händerna och blir matad. Det är inget värdigt liv, säger han.

TT träffar Johan Garpenlöv på hans arbetsplats på Svenska ishockeyförbundet. Vi sitter i ett konferensrum och när vi pratar ishockey och hans nya jobb finns glädjen, stoltheten och leendet ofta där. Men när samtalet handlar om mamma förändras hans ansikte och röst. Förutom sorgen går det att spåra en viss frustration.

Att mamma finns där fortfarande, men ändå inte, gör det hela speciellt tufft.

"Vill vinna"

Garpenlöv har vunnit två VM-guld som spelare i Tre Kronor och två som assisterande förbundskapten.

Annons

Nu hoppas han få leda landslaget till fler gyllene ögonblick under de närmaste tre säsongerna.

– Jag vill vinna, det är vad det handlar om, säger han.

Hans debut som förbundskapten i Tre Kronor blir samtidigt hans första ishockeymatch i karriären som huvudtränare.

Hans företrädare Rikard Grönborg, två VM-guld på tre år, hade aldrig heller varit huvudtränare för ett seniorlag.

– Jag har full respekt för dem som har varit huvudtränare över tid, det är ett utsatt jobb. Erfarenhet är alltid viktigt som spelare och ledare, men är det en avgörande faktor för att kliva in någonstans? Det har vi ju sett exempel på att det inte är. Jag måste ta lärdom under resans gång, så det blir jätteviktigt att analysera och dra lärdom över det vi gör, säger Garpenlöv som har förre NHL-backen Marcus Ragnarsson och ex-leksingen Markus Åkerblom som assisterande tränare.

Erfarenhet finns det dock massor av. Som en tioårig spelarkarriär i NHL, assisterande SHL-tränare i Djurgården och scout åt NHL-klubben Dallas. Vid sidan av åren i landslaget.

Familjen: "Kör"

Garpenlöv är också den som ligger bakom den förbättrade kontakten med NHL-spelarna som kommit i mängder till de senaste VM-turneringarna och är grunden till VM-gulden 2017 och 2018.

Nu växer ansvaret, han kommer att nagelfaras och sätts under förstoringsglaset.

Supportrar och inte minst media kommer att ha åsikter om det mesta. Något han diskuterat med familjen.

– Jag har väl egentligen levt i den världen under hela min karriär som spelare. Skillnaden nu är att jag kommer att stå i fokus i media. Det gör att man kanske blir mer igenkänd på gatan och folk kanske blir mer aggressiva på sociala medier.

– Det tog jag upp med min familj innan, att det kan ske om vi inte får resultaten med oss. Att de är okej med det. Vi pratade ganska mycket om det och kom fram till att alla var beredda på det. Att jag skulle köra.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons