Annons

Gammal regel hämmar vindkraftsproduktion

Ekonomi • Publicerad 2 augusti 2019
Gamla regler för vindkraftverk uppmuntrar lägre produktion. Arkivbild.
Gamla regler för vindkraftverk uppmuntrar lägre produktion. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Omkring 700 svenska vindkraftverk förlorar på att producera vindkraft med full kapacitet, rapporterar . Ett gammalt regelverk gör att nätavgiften höjs från 152 kronor till 19 000 kronor i månaden om produktionen överstiger 1 500 kW.

De som drabbas är framför allt de vars vindkraftverk har en kapacitet strax över tröskeln. Då kan det vara mer lönsamt att dra ner kapaciteten.

Annons

– Avsikten med den här regeln är ju att underlätta för små producenter. Sedan var det ju inte en konsekvens som man såg framför sig när man införde den här bestämmelsen; att elproducenter skulle sänka sin produktionskapacitet för att slippa nättariffen, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen, till Ekot.

Enligt Carl-Arne Pedersen, som är vice ordförande för Svensk Vindkraftförening, så kostar reglerna pengar och gör att en procent av vindkraftsproduktionen försvinner.

– Så det är inte lönsamt för någon part, säger han till Ekot.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons