Annons

Galaxbågar på unik bild från Hubble

Rymdteleskopet Hubble har fångat en unik bild av ett spektakulärt rymdfenomen. En galax som kallas Sunburst arc, nästan elva miljarder ljusår från jorden, återspeglas minst tolv gånger i en titt bakåt till universums barndom.
Rymden • Publicerad 8 november 2019
Bilden visar galaxklustret 4,6 miljarder ljusår bort. Längsmed syns fyra korta bågar – tre uppe till höger, en nere till vänster – från galaxen Sunburst arc, som ligger 11 miljarder ljusår bort.
Bilden visar galaxklustret 4,6 miljarder ljusår bort. Längsmed syns fyra korta bågar – tre uppe till höger, en nere till vänster – från galaxen Sunburst arc, som ligger 11 miljarder ljusår bort.Foto: ESA/Hubble/Nasa/Rivera-Thorsen/TT

Effekten orsakas av ett fenomen som kallas gravitationslins. Framför Sunburst arc – "bara" 4,6 miljarder ljusår från jorden – ligger ett galaxkluster med så enorm massa att gravitationen böjer det starka ljuset som kommer bakifrån. Detta leder inte bara till att ljuset från Sunburst arc går i en båge, utan skapar även förstärkta reflektioner av galaxen.

Det mycket känsliga Hubbleteleskopet har fångat fyra galaxbågar, som innehåller sammanlagt minst tolv reflektioner, på himlavalvet.

Observationen ger nya ledtrådar om en mycket tidig period av universum, en tid som började 150 miljoner år efter big bang, skriver den europeiska rymdstyrelsen Esa i ett pressmeddelande. Detta hoppas Esa ska bidra till att astronomer kan få en ökad förståelse för tidsperioden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons