Annons

Fyra svenska barn kan ha dött i Syrienläger

De humanitära behoven har ökat dramatiskt i lägren i nordöstra Syrien, varnar Rädda Barnen.
Enligt hjälporganisationen har upp till fyra svenska barn dött.
Syrien • Publicerad 2 juli 2019
Lägret al-Hol i nordöstra Syrien planerades för 40|000 personer men huserar i dag drygt 73|000 syriska och utländska kvinnor och barn, enligt Rädda Barnen. Arkivbild.
Lägret al-Hol i nordöstra Syrien planerades för 40|000 personer men huserar i dag drygt 73|000 syriska och utländska kvinnor och barn, enligt Rädda Barnen. Arkivbild.Foto: Baderkhan Ahmed/AP/TT

Den redan allvarliga situationen har försämrats ytterligare i det kurdiska lägret al-Hol i nordöstra Syrien, dit många IS-anhängare med familjer tagits efter terrorgruppens fall, varnar Rädda Barnen.

Drygt 73 000 syriska och utländska kvinnor och barn sägs befinna sig i det överbelastade lägret i tält utan luftkonditionering. Och enligt hjälporganisationen finns rapporter om minst 286 dödsfall – där 80 procent uppges vara barn under fem år som avlidit på vägen till eller efter ankomsten till al-Hol.

Annons

– Det kom jättemånga barn till norra Syrien under vintern och sedan har det avtagit lite grann, säger Lena Ingelstam, internationell chef på Rädda Barnen.

– Men de som kommit efter den här perioden har å andra sidan varit i sämre skick då de varit utan mat, vatten och mediciner under en längre tid.

"Säkra uppgifter"

De vanligaste anledningarna till dödsfall är enligt FN att barn fryser ihjäl, dör i lunginflammation, av uttorkning eller av komplikationer från undernäring.

Enligt uppgifter till Rädda Barnen ska upp till fyra av de barn som dött vara svenska. Ett av dem ska ha avlidit i vintras på grund av köld.

– Vi har personal på plats, men framför allt har vi olika källor som oberoende av varandra har berättat det här för oss. Så vi har säkra uppgifter, säger Ingelstam som befarar att situationen kommer att bli än mer akut i sommarens hetta.

– Det är över 40 grader redan och kommer att bli ännu varmare. Fler barn riskerar att dö i den situationen, sjukdomar sprids fortare och det är brist på vatten.

Kritiserar regeringen

Utrikesdepartementet (UD) säger till TT att man känner till uppgifter om att svenska barn dött i läger i Syrien, men att detta inte är något som har gått att få bekräftat.

UD kan heller inte svara på hur många barn till svenska föräldrar som det totalt finns i syriska läger.

Rädda Barnen bedömer dock att det handlar om mellan 57 och 70 stycken, och Ingelstam uppmanar regeringen att agera snabbare med att ta hem dem till Sverige.

– För sex veckor sedan landade sju svenska barn i Sverige, men sedan dess har inga fler kommit hem och vi har ingen förklaring. Det går alldeles för långsamt – barnen måste hem nu.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons