Annons

Freeskitalangen: "Det har varit tufft"

Att slå igenom som 15-åring blev lite av en chock för Jennie-Lee Burmansson.
Fjolårets korsbandsskada var kanske, paradoxalt nog, precis vad hon behövde.
Freestyle • Publicerad 1 november 2019
"Det har varit väldigt konstigt att inte kunna vara i backen, det är ju det jag har gjort hela livet", säger Jennie-Lee Burmansson som snart är tillbaka efter sin korsbandsskada. Arkivbild.
"Det har varit väldigt konstigt att inte kunna vara i backen, det är ju det jag har gjort hela livet", säger Jennie-Lee Burmansson som snart är tillbaka efter sin korsbandsskada. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Comebacken närmar sig för Sveriges yngsta vinterolympier genom tiderna. En korsbandsskada förstörde hela förra säsongen, men under hösten har Jennie-Lee Burmansson varit tillbaka i backen.

Den senaste veckan har hon tillbringat i finländska Ruka där hon har åkt skidor med kompisar, och tanken är att hon ska följa med landslaget till världscupen i Stubai 21–23 november.

Annons

– Men jag kommer inte att tävla där, jag ska bara vara med gänget och få känna på tävlingskänslan lite, säger Jennie-Lee Burmansson på telefon från Ruka.

Tillbaka efter nyår

Hon har fortfarande några månader kvar innan hon kan tävla igen. Samtidigt är det ingen brådska, med tanke på att säsongen är mästerskapsfri.

– Jag hoppas vara tillbaka någon gång efter nyår, men samtidigt kan det vara onödigt att riskera något om man inte känner sig hundra procent tillbaka. Det är verkligen skönt att man inte har något att stressa sig tillbaka till.

Den i dag 17-åriga Burmansson slog igenom stort för två år sedan när hon vann den totala världscupen i slopestyle och rekordung togs ut till Pyeongchang-OS 2018. Korsbandsskadan stoppade henne från allt tävlande i fjol, men gav henne på samma gång en möjlighet att landa lite efter all uppmärksamhet.

– Det blev ganska mycket ganska snabbt. Man var inte van vid det, så det blev lite som en chock kanske. Man har verkligen kunnat reflektera när man inte har kunnat tävla, säger Jennie-Lee Burmansson.

TT: Hur har det senaste året varit?

– Det har varit tufft, garanterat. Det är första gången som jag har missat en säsong. Det har varit väldigt konstigt att inte kunna vara i backen, det är ju det jag har gjort hela livet. Men jag har försökt fokusera på rehaben och på att bli mentalt stark.

Aldrig tränat tidigare

Hon har också tvingats göra något som hon aldrig behövt tidigare: träna.

– Jag var en sådan som inte tränade så mycket innan jag blev skadad.

– Jag har alltid varit aktiv och kört massa olika sporter, men när jag verkligen började satsa på skidåkningen så slutade jag med de andra sporterna, och då blev det att jag bara åkte skidor. Så det har varit lärorikt men också ganska jobbigt.

Annons

Den framtvingade fysträningen märkte hon av så fort hon började åka skidor igen; hon känner sig mycket starkare än tidigare, samtidigt som hon är medveten om att hon har tappat mot konkurrenterna när det gäller trick.

– Det utvecklas så jäkla snabbt så det är klart att man ligger efter lite.

– Men det är grymt kul att åka skidor igen. Det är kanske inte förrän man är skadad som man förstår hur mycket man älskar det här.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons