Annons

Fransk vänsterledare döms för polisknuffar

Frankrike • Publicerad 9 december 2019
Vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon. Arkivbild.
Vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon. Arkivbild.Foto: Claude Paris/AP/TT

Den franske vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon fälls för att ha trakasserat poliser och utredare som genomförde husrannsakan i hans bostad och ett partihögkvarter.

Räderna skedde 2018 och var del av en utredning av hur Mélenchon och hans parti La France Insoumise (ungefär Det okuvade Frankrike) använt bidragspengar från EU och finansierat sitt kampanjande.

Annons

Bilder från händelseförloppet visar hur Jean-Luc Mélenchon, uppbackad av medarbetare, ilsket kräver att få komma förbi polisens avspärrningar och knuffar en polis och en utredare.

Straffet blir motsvarande cirka 80 000 kronor i böter samt tre månader villkorligt fängelse, meddelar domstolen i en Parisförort.

– Det här är en politisk dom, sade Mélenchon när han lämnade domstolen.

Vänsterledaren är en hård kritiker av president Emmanuel Macrons ekonomiska politik och stödjer proteströrelsen Gula västarna. Han fick 19,5 procent i presidentvalets första omgång 2017.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons