Annons

Fransk flört ger hopp om fred i Ukraina

Den ene en politisk novis från nöjesbranschen, den andre en luttrad före detta spion känd för sina järnnypor. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Rysslands Vladimir Putin är långtifrån stöpta i samma form – likväl ligger Ukrainakonfliktens öde i deras händer.
På måndagen möts de för första gången i Paris.
Frankrike • Publicerad 8 december 2019
Hittills har Zelenskyj visat upp flera olika sidor som politiker. Frågan är vilken han kommer att visa i samtalen i Paris. Arkivbild.
Hittills har Zelenskyj visat upp flera olika sidor som politiker. Frågan är vilken han kommer att visa i samtalen i Paris. Arkivbild.Foto: Seth Wenig/AP/TT

Tecknen på en upptining i de rysk-ukrainska relationerna den senaste tiden är flera. En fångutväxling i september väckte flera förhoppningar och så sent som i förra månaden beskrev den ryske presidenten sin kollega på andra sidan gränsen som en "sympatisk" ledare.

Zelenskyj har i sin tur gjort en återuppväckt fredsprocess till en prioriterad fråga. Förväntningarna inför mötet i Paris är därför av förklarliga skäl högt ställda, med det långsiktiga målet att hitta en lösning på den fem år gamla konflikten i östra Ukraina.

Drar tillbaka trupper

Annons

Men samtalen handlar lika mycket om ett möte mellan två ledare med helt olika meritförteckningar. För även om ord som komiker och skådespelare inte används lika ofta om honom har Zelenskyj knappt blivit varm i kläderna efter sitt dryga halvår som president. I mötet med den granithårde Putin fruktar många ukrainare därför att bristen på erfarenhet kommer att få honom att vika sig.

De senaste veckorna har ukrainska trupper dragit sig tillbaka vid flera av frontlinjerna och Zelenskyjs politiska motståndare tror att fler eftergifter kan följa, även om Zelenskyj själv har talat om eldupphör och ytterligare fångutväxlingar som viktiga samtalspunkter.

"Vet vad vi får med Putin"

För Rysslandsexperten Mark Galeotti, som bland annat skrivit en bok om omvärldens förhållande till Putin, är det Zelenskyjs olika skepnader som är den osäkra faktorn inför samtalen.

– Vi vet vad vi får med Putin, medan vi hittills har sett ett flertal olika sidor av Zelenskyj. Det går inte säkert att säga vilken av de vi kommer att se, säger han till AFP.

Värd för mötet är Frankrikes president Emmanuel Macron, och även den tyska förbundskanslern Angela Merkel deltar i samtalen.

I Ukrainas huvudstad Kiev manade på söndagen cirka 5 000 personer Zelenskyj att motstå press från Putin. I demonstrationen syntes plakat med texter som "Nej till kapitulation" och "Håll Moskva borta", rapporterar AFP.

En fransk flört

I ett försök att fylla tomrummet som Merkel lämnar efter sig har Macron tagit allt större plats på den internationella politiska scenen.

En del av vad som verkar vara en strategi för att axla rollen som Europas främste ledare är ett nytt förhållningssätt till Ryssland. Bland annat har han nyligen sagt att landet inte längre ska ses som försvarsalliansen Natos främsta fiende.

Om Putin känner sig smickrad av den franska flörten och dessutom kommer att visa god vilja i Ukrainasamtalen återstår att se. Konstantin Kalatjev, direktör vid Moskvabaserade forskningsinstitutet PIR, tror inte att den ryske presidenten kommer låta sig påverkas. Men han utesluter inte att samtalen kan leda till en överenskommelse.

– Putin har inget intresse av att konflikten förvärras. Samtidigt vill han att varje lösning ska formas efter hans villkor, säger han till AFP.

Julius Bengtsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons