Annons

Fransk filmjury säger upp sig efter kritik

Film • Publicerad 13 februari 2020
Roman Polanskis film "En officer och en spion" har fått Césarjuryn att säga upp sig två veckor innan filmgalan. Arkivbild.
Roman Polanskis film "En officer och en spion" har fått Césarjuryn att säga upp sig två veckor innan filmgalan. Arkivbild.Foto: Jarek Praszkiewicz/AP/TT

Juryn bakom det franska filmpriset César säger upp sig efter kritik från över 200 skådespelare och andra filmarbetare. Césarjuryn, Frankrikes motsvarighet till Oscarsjuryn, har nominerat regissören Roman Polanskis "En officer och en spion" till flertalet priser och filmen är en favorit inför galan, som äger rum om två veckor.

"För att hedra de män och kvinnor som gjorde film under 2019, för att finna lugn och se till att filmgalan fortsätter handla om film så har juryn enhälligt bestämt att vi kommer att säga upp oss", skriver Césarakademin i ett uttalande.

När filmen hade premiär i november förra året fick ilskan mot Polanski ny fart. Den franska skådespelaren och modellen Valentine Monnier trädde fram och anklagade regissören för en våldtäkt som ska ha inträffat 1975, vilket Polanski nekar till. Den nu 86-årige Polanski är på flykt undan rättvisan i USA sedan han 1977 greps för och erkände en våldtäkt på en 13-årig flicka och sedan flydde landet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons