Annons

Frankrikes regering trotsar pensionsprotester

Frankrike • Publicerad 11 december 2019
Frankrikes premiärminister Édouard Philippe under sitt tal på onsdagen då han presenterade regeringens förslag till pensionsreformer.
Frankrikes premiärminister Édouard Philippe under sitt tal på onsdagen då han presenterade regeringens förslag till pensionsreformer.Foto: Thomas Samson/AP/TT

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe går vidare med planerna på en stor pensionsreform, planer som utlöst omfattande strejker som paralyserat Paris kollektivtrafik under en vecka.

Reformen är tänkt att omvandla över 40 olika komplicerade pensionstabeller till en mer enhetlig mall.

Annons

Fackförbunden anser att reformen skulle missgynna flera grupper, bland annat offentliganställda, som tidigare haft förmånliga pensionsvillkor.

Regeringen har gjort vissa eftergifter gentemot facken vad gäller tidsplanen för när det nya systemet ska börja gälla. Samtliga löntagare som har upp till 17 år kvar till pensionering kommer att undantas från de nya reglerna, säger Philippe.

– Jag anser att de garantier som ges till de mest oroade grupperna rättfärdigar ett återupptagande av dialogen och ett stopp för den strejk som drabbar miljontals fransmän, säger premiärministern i ett tv-sänt tal.

Responsen från de stora fackföreningarna är dock hittills negativ.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons