Annons

Frankrike tar emot asylsökande från Grekland

Frankrike/Grekland • Publicerad 12 december 2019
En flygbild över flyktinglägret Moria på ön Lesbos, ett av Greklands största. Arkivbild.
En flygbild över flyktinglägret Moria på ön Lesbos, ett av Greklands största. Arkivbild.Foto: Michael Varaklas/AP/TT

Frankrike kommer att ta emot 400 flyktingar som befinner sig i Grekland, för att avlasta landets pressade mottagningssystem, säger den franska ambassadören i Aten.

– Vi kan inte lämna Grekland utan hjälp i en sån här humanitär situation, säger Patrick Maisonnave, och tillägger att omplaceringen kommer att ske under de kommande månaderna.

Annons

Om det blir verklighet skulle det innebära den första betydande omplaceringen av asylsökande från Grekland sedan flyktingkrisen 2015.

De senaste månaderna har flykting- och migrantströmmarna till de Egeiska öarna i Grekland ökat drastiskt. Varje dygn kommer flera hundra flyktingar till Grekland från Turkiet, i båtar över havet eller över passagen i norr.

Sedan Greklands nya regering tillträdde i somras har landets migrationslagstiftning stramats åt, bland annat genom hårdare krav för att få asyl.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons