Annons

Fotbollsförbundet ser över elitlicensen

Efter turerna och oklarheterna kring Östersund FK gör fotbollsförbundet en översyn av elitlicensen.
Fotboll • Publicerad 12 februari 2020
Lars-Christer Olsson, vice ordförande i fotbollsförbundet. Arkivbild.
Lars-Christer Olsson, vice ordförande i fotbollsförbundet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Östersunds FK uppfyllde inte de ställda kraven för att få elitlicens och spela vidare i allsvenskan.

Det beslutet tog licensnämnden.

Annons

I slutet av förra året gick klubbens överklagan igenom och Östersund friades av överklagandenämnden.

Östersund presenterade intäkter från ett sponsoravtal med "ett utländskt bolag" värt 15 miljoner kronor. De pengarna skulle sitta på klubbens konto i januari år, men klubbens vd Lennart Ivarsson bekräftade i tisdags för Aftonbladet att pengarna ännu inte landat hos klubben.

Spekulationer

Ivarsson räknar med att pengarna kommer, men han kan inte precisera när. Det har lett till spekulationer om att sponsoravtalet är en bluff och att klubben lämnat oriktiga uppgifter för att runda överklagandenämnden.

Förbundsstyrelsen vill se över systemet runt elitlicensen – och skärpa kraven på klubbarna, skriver TV4:s Fotbollskanalen.

Ärendet tas upp på årsmötet i vår, med önskemålet att frågan utreds.

– Vi tänker se över hela reglementet för licensnämnden, inklusive de ekonomiska kraven på klubbarna. Det ska göras inför representantskapsmötet i höst. På årsmötet kommer vi be om rättighet att göra det, säger Lars-Christer Olsson.

"Skärpa styrkan i kraven"

– Vi ska se över de ekonomiska kraven och se om man kan skärpa styrkan i kraven. Det är en fråga om att se om det kan finnas skarpare sätt att bedöma föreningarnas ekonomiska livskraft för framtiden.

Olsson menar att turerna kring Östersund har bäring på beslutet att se över elitlicensen.

– Det har väl kickat igång tankarna, mer än att det har haft en stor direkt betydelse. Nu är Östersund-fallet avgjort, och det har ju hanterats av institutioner som är oberoende av förbundsstyrelsen. Det fallet är ju klart. Sedan får vi se om man kan skärpa till reglementet så att det blir ännu tydligare.

– Men det finns inget som är rätt eller fel här. Det här är en fråga om bedömningar. Då är frågan om man kan få ett skarpare regelverk, så att man reducerar bedömningsgraden till något som är mer fast, säger Lars-Christer Olsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons