1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fortsatt svensk turisthandel med vilda djur

Svenska turister som besökt Afrika och Asien uppger att de köpt souvenirer av elfenben, tagit selfies på djurshower eller ätit hajfenssoppa och bushmeat, enligt en ny undersökning.
Svenska turister fortsätter att handla med illegala varor som exempelvis elfenben, visar en ny kartläggning av Kantar Sifo gjord på uppdrag av Världsnaturfonden (WWF). Arkivbild.
Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

En Kantar Sifo-undersökning på uppdrag av Världsnaturfonden (WWF) har kartlagt svenska turisters vanor när det gäller att handla, smuggla och konsumera illegala och utrotningshotade arter. 1 037 personer som varit i antingen Afrika eller Asien under de senaste fem åren har deltagit i undersökningen. 17 procent uppger att de handlat souvenirer eller delar från vilda djur, och tio procent säger sig ha ätit hajfenssoppa eller hajkött eller gått på djurshower och tagit selfies.

– Överexploateringen av naturen är den enskilt största boven i dramat, säger Ola Jennersten, senior naturvårdsexpert vid WWF.

Bristande tullverksamhet

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

WWF tror att fler fall av illegal handel med utrotningshotade arter skulle kunna avslöjas med effektivare tullkontroller, bland annat genom att träna polishundar att kunna nosa rätt på djurben.

– Det skulle vara ett välkommet inslag även här. Annars är det ju lättare att köra fortare när det inte finns några poliser i närheten, säger han.

Eftertraktade elfenben

Två procent av de tillfrågade säger sig ha köpt produkter av vilda djur som inte är lagliga att ta in i Sverige utan det internationella Cites-certifikatet, vars syfte är att bevara hotade arter. Antalet svenskar som köper med sig elfenben minskar, något som WWF bland annat tillskriver Kinas förbud av handel med elfenben.

WWF uppmanar allmänheten till försiktighet när det gäller djursouvenirer som turisten inte vet ursprunget till.

– Det är därför glädjande att informationen om det oetiska i att handla och ta med sig hem elfenben, koraller eller väskor av krokodilskinn verkligen går fram till människor, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter vid WWF.

Lukrativ marknad

Men trots positiva trendbrott gäller det att inte sitta still. För världens elefanter är det helt avgörande att handeln med elfenben upphör, säger Mats Forslund. Smuggling av utrotningshotade och exklusiva djur- och trädarter är vid sidan av människosmuggling, narkotika och vapen en av världens mest lukrativa näringar för den organiserade brottsligheten.

– Alla har ett ansvar, oavsett var vi kommer ifrån. Om det är en tysk, svensk eller amerikan som köper elfenben spelar ingen roll för elefanterna, säger han.

Läs mer

Mark

I DAG: Krock i Skene – två bilar har hamnat i dike

Förarna undkom utan skador

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i

Sommarkrönika

Och nu så vill jag sjunga att sommaren är min…

”Jag älskar Astrids sätt att förmedla hur sommaren kan uppfattas av alla sinnen.”

Borås

Västsverige: Flera gripna efter rånvåg i helgen

17 fall av personrån anmäldes under helgen i Göteborg. Nu har polisen gripit fyra personer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer