Annons

Försvarsmakten pausar verksamhet i Irak

Försvarsmakten pausar sin verksamhet i Irak efter USA:s anfall i landet, skriver . Om svensk personal på plats kommer att vara kvar i landet vill Försvarsmakten dock inte svara på.
Försvar • Publicerad 4 januari 2020
Försvarsmakten pausar verksamheten i Irak, men vill inte kommentera om svensk personal kommer att skickas hem. Arkivbild.
Försvarsmakten pausar verksamheten i Irak, men vill inte kommentera om svensk personal kommer att skickas hem. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige har ett 70-tal personer på plats i Irak som deltar i en multinationell insatsstyrka. Uppgiften för Sverige är att fungera som rådgivare och utbilda det irakiska försvaret för att kunna stå emot terrorrörelsen IS. Efter USA:s attack i Irak, då den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades, väljer Försvarsmakten att pausa sin verksamhet.

– Med anledning av det spända läget har vi gjort en tillfällig paus i utbildningen. Vi genomför inte den planerade utbildningen med den inhemska personalen, säger Kristina Swaan.

Annons

Försvarsmakten vill inte gå in på om man vidtar några ytterligare åtgärder med anledning av det som skett i Irak.

– Försvarsmakten följer händelseutvecklingen noga och de eventuella åtgärder vi behöver vidta är inget vi kan gå ut med av säkerhetsskäl. Är det så att vi måste anpassa verksamheten så kommer vi att göra det, men det är inget vi kommer kunna kommunicera.

TT: Kommer svensk personal att skickas hem?

– Det kan vi inte svara på just nu. Vi måste se vad som händer, hur utvecklingen blir. Det är ett regeringsbeslut eftersom vi löser uppdrag på uppdrag av riksdag och regering, men där är vi inte just nu, säger Kristina Swaan.

Malin Johanson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons