Annons

Först Dubai – sedan gärna Tokyo för Söderberg

Årets säsong har inneburit karriärens största seger.
Ytterligare en framgång behövs nu för golfaren Sebastian Söderberg.
Allt för att nå slutspelet i Dubai.
Golf • Publicerad 14 november 2019
Sebastian Söderberg i samband med Scandinavian Invitation tidigare i höstas. Arkivbild.
Sebastian Söderberg i samband med Scandinavian Invitation tidigare i höstas. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Få på Europatouren hade lagt märke till svensken förrän i slutet av augusti i år. Allra minst världstvåan Rory McIlroy. Det var tills nordirländaren stod som förlorare och Söderberg som vinnare i särspelet mellan de båda i Europatourtävlingen i Crans-Montana, Schweiz.

Förutom första segern på Europatouren och drygt fyra miljoner i prispengar lade den också grunden till den situation som Sebastian Söderberg befinner sig i nu.

Annons

Med start den 21 november gör de allra främsta på Europatouren upp i avslutningen i Dubai, och veckans tävling i Sydafrika avgör vilka 50 spelare det blir. Med andra ord – du vill inte vara 51:a på rankningen på söndag, just den plats Sebastian Söderberg hade inför dagens inledning.

– Man kan se det på två sätt. Hade jag vetat inför året att jag skulle vara i Sydafrika med chans att ta mig till Dubai skulle jag vara överlycklig. Samtidigt... är jag 51:a på söndag skulle det antagligen svida rejält, säger han till TT.

Små marginaler

Förstarundan gav visserligen en delad sjundeplats och för tillfället en plats bland de 50 bästa men de fortsatta marginalerna beskriver han som ytterst små och ett starkt psyke kan bli avgörande. Det borde passa Sebastian Söderberg.

Viasats reporter och kommentator Anders Sjöstrand har följt svenskens säsong på nära håll och när han beskriver Sebastian Söderberg är det främst arbetsmoralen och den mentala styrkan som först kommer på tal.

– Jag gillar egentligen inte ordet talang. Det är något som hjälper dig som ung, sedan är det arbetsmoral som gäller och han har det som krävs. Behöver Sebastian Söderberg gå upp i vikt och bygga muskler – då bygger han sin träning utifrån det. Tittar du på statistik för hans spel ligger han ganska långt ned i listan från tee liksom för antalet greenträffar. Ändå har han varit däruppe i flera tävlingar och det är starkt. Sedan är min åsikt att det finns mycket mer, säger Anders Sjöstrand.

Sebastian Söderberg säger inte emot. Processen att bli starkare mentalt inleddes redan för fem–sex år sedan.

– Innan kunde jag hamna i sämre tankar och situationer som jag hade svårt att komma ur. Det har handlat om olika delar, att ha disciplin i träningen, ha en bra plan. Jag har blivit mycket bättre på att lyssna mentalt på mig själv men också på min kropp, säger han.

Mer puls

Samtidigt är golfhistorien fylld av spelare som vunnit en stor tävling, ibland en major, för att sedan inte prestera och falla i glömska, ibland tyngda av egna krav. Sebastian Söderberg vill inte hamna i det facket.

– Efter segern i Schweiz var jag kanske lite för nöjd. Jag kände ingen riktig anspänning och jag spelar lite bättre när jag har mera puls. Då tänker man inte på golfsvingen. Det gäller att ha den där extrema skärpan, sedan är det svårt när man spelar 25–30 veckor om året.

Hur det än går i Sydafrika finns ett annat givet mål, OS i Tokyo.

Annons

Anders Sjöstrand igen:

– Henrik Stenson är nummer ett i Sverige och jag ser inte att någon ska komma ikapp Stenson med hans stabilitet under ett par års sikt. Men sedan har du Alex Norén, Marcus Kinhult, Sebastian samt Joakim Lagergren som slåss om andraplatsen.

– Ska jag vara helt ärlig hade jag inte reflekterat så mycket kring OS förrän vi hade en träff i år med landslagsledningen. Men när man presenterade OS blev jag taggad och det väger nu tungt som mål. Det vore sjukt fräckt, säger Söderberg.

TT: Men om du får välja, en majorseger eller ett OS-guld?

– Golfen kommer växa i OS och upplevelsen är mycket coolare än att spela en major men jag väljer ändå det förstnämnda. OS har inte alls samma prestige.

Tobias Österberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons