Annons

Förslag om större bygglovsfria hus

Från och med mars nästa år kan det bli tillåtet att bygga 30 kvadratmeter stora komplementsbostäder utan bygglov. Det föreslår civilutskottet.
Ekonomi • Publicerad 12 december 2019
Det har gått fem år sedan beslutet om att tillåta bygge av komplementsbostäder utan bygglov. Nu föreslås att det ska vara tillåtet att bygga 30 kvadratmeter i stället för 25 kvadratmeter som gäller i dag. Arkivbild.
Det har gått fem år sedan beslutet om att tillåta bygge av komplementsbostäder utan bygglov. Nu föreslås att det ska vara tillåtet att bygga 30 kvadratmeter i stället för 25 kvadratmeter som gäller i dag. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

I dag är det tillåtet att bygga så kallade attefallshus på upp till 25 kvadratmeter.

De fem extra kvadratmetrarna innebär enligt utskottet att det bland annat blir lättare att få plats med grundläggande funktioner som behövs i en bostad. "Det finns ett stort behov av nya bostäder, och komplementbostadshus kan vara ett av flera sätt att lösa bostadsbristen", skriver civilutskottet i ett pressmeddelande.

Annons

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna reserverar sig mot förslaget. Partierna anser att de nuvarande reglerna om bygganmälan är svåra att överblicka och kräver mycket administration.

Moderaterna tillstyrker förslaget, men vill gå ännu längre när det gäller bygglovsbefriade bostäder. De anser också att det bör övervägas att tillåta ännu större komplementbyggnader, på åtminstone 32 kvadratmeter.

– Vi har lagt ett skarpt förslag om att alla attefallshus ska få bli 30 kvadratmeter, även om det så ska vara en bastu och ett förråd i attefallshuset, säger Carl-Oskar Bohlin, Moderaternas bostadspolitiska talesperson.

Riksdagen fattar beslut om komplementsbostäderna den 15 januari.

Rättad: I en tidigare version uppgavs att Moderaterna reserverar sig mot förslaget. Det är felaktigt, enligt Moderaterna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons