Annons

Forskare: Här är den perfekta poplåten

Musik • Publicerad 8 november 2019
Beatles "Ob-la-di, ob-la-da" är enligt en forskningsstudie den låt som har den mest perfekta ackordföljden för den mänskliga hjärnan. Arkivbild.
Beatles "Ob-la-di, ob-la-da" är enligt en forskningsstudie den låt som har den mest perfekta ackordföljden för den mänskliga hjärnan. Arkivbild.Foto: Scanpix

Det sägs att man inte kan tävla i musik, men kan man med hjälp av forskning komma fram till vilken som är den perfekta poplåten? Det hävdar i alla fall forskare vid Max Planck-institutet i Tyskland, som låtit analysera 80 000 ackordföljder i 700 populära låtar släppta mellan 1958 och 1991, skriver NME.

Resultatet: Beatles "Ob-la-di, ob-la-da" har den perfekta ackordföljden och var den låt som försökspersonerna i studien njöt mest av. Men de visste inte att det var just Beatles låt från 1968 som de lyssnade till. Ackordföljderna bröts nämligen ned av en dator, som gav poäng till låtarna baserat på hur överraskande de olika ackorden lät i förhållande till varandra.

Annons

Sedan spelades låtarna för de 39 försökspersonerna, utan text eller melodi. Forskarna kom fram till att när försökspersonerna var relativt säkra på vilket ackord som skulle följa på det föregående reagerade de positivt på att bli en smula överraskade.

När Paul McCartney första gången spelade upp "Ob-la-di, ob-la-da" för John Lennon ska han ha sagt att låten var "skitmusik för gamlingar".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons