Annons

Forskare: Bränsleläcka bakom försenad månresa

Den indiska rymdfarkosten Chandrayaan-2 stoppades en knapp timme innan uppskjutning. Nu berättar forskare i indiska medier att heliumbränsle hade börjat läcka och att det var det som satte stopp för månfärden.
Indien • Publicerad 16 juli 2019
Chandrayaan-2 efter att raketen stoppats, en knapp timme innan avfärd till månen.
Chandrayaan-2 efter att raketen stoppats, en knapp timme innan avfärd till månen.Foto: Manish Swarup/AP/TT

– Efter att vi fyllt på med helium såg vi att trycket minskade, vilket tydde på att det var en läcka, säger en anonym forskare till tidningen och tillägger att det kan röra sig om flera läckor.

– Vi hade tur att vi inte hann gå in i den automatiska uppskjutningsprocessen, då kunde allt ha gått förlorat, säger en forskare till Hindustan Times.

Annons

Indiska medier rapporterar att ett intensivt arbete pågår för att laga läckan före slutet av juli då det finns möjlighet att göra ett nytt försök.

Skulle Indien lyckas skulle det bli den fjärde nationen i världen, efter Ryssland, USA och Kina, att landa en rymdfarkost på månen.

Den indiska raketen har kostat motsvarande drygt 1,3 miljarder kronor, vilket i rymdsammanhang är en liten summa.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons