Annons

Forsberg: "Vi gör det vi blir tillsagda"

Emil Forsberg tonar ned snacket om att han inte får ut allt av sitt kunnande i landslaget.
Han jämför sig med Marcus Berg, anfallaren som lägger mycket kraft i defensiven.
Fotboll • Publicerad 14 november 2019
Emil Forsberg.
Emil Forsberg.Foto: Janerik Henriksson/TT

Hasan Cetinkaya, Forsbergs frispråkige agent, har tidigare gått till skarpt angrepp mot förbundskaptenen Janne Andersson. Kritiken har kretsat kring att Forsbergs roll i landslaget hämmar mittfältaren. Själv har Forsberg under hösten slagit fast att han och förbundskaptenen inte alltid är ense men några problem i deras relation finns inte.

Det understryker han på nytt inför EM-kvalet mot Rumänien i Bukarest på fredag kväll.

Annons

– Vi älskar att spela för landslaget och vi gör det vi blir tillsagda att göra. Att det sedan drabbar en på andra sätt... det är fotboll. Det har jag inget emot. Det har tagit oss till ett EM, till VM och långt i VM.

"Inget att klaga på"

– Det är inget att klaga på. Vi är här och gör vårt jobb för landslaget och vi vill ha så mycket framgång som möjligt.

Forsberg har fått en del kritik då och då för sina insatser i landslaget, men inte i närheten av de massiva sågningar som drabbat Marcus Berg. Veteranen gick i veckan ut med att han är inne på sin sista tid i landslaget. Forsberg passar på att hylla anfallaren:

– Han har betytt väldigt mycket för laget, speciellt i den roll han tagit, offensivt och defensivt. Han har varit en kugge det gått att lita på till hundra procent i match efter match. Att man får skit är en del av fotbollen.

– Folk har alltid synpunkter och man själv har suttit på läktaren och vet vilken expert man är, vad som borde göras på planen och så, säger Forsberg.

Lär gå hett till

Han triggas av den avgörande matchen mot rumänerna – och är beredd på att det kan gå hett till på Nationalstadion. Och även innan dess, på hotellet. Att det görs försök att störa svenskarnas sömn håller Forsberg inte för uteslutet.

– Det är något man får leva med. Man får försöka sova ändå och jag har lätt för att sova. Jag tror inte att det kommer att påverka oss.

Det värsta du varit med om?

– Det var nog förra året när vi skulle möta Hamburg i tyska cupens semifinal. Då drog de igång raketer och sånt vid vårt hotell vid 03.30-04.00. Då vaknar man. Det är som det är. Det är fotboll och folk som vill vinna till varje pris.

Maskerade män

Forsberg tillstår att han känner en viss oro när han kommer till platser där inställningen är fientlig.

Annons

– Det är klart, så är det. En gång när vi spelade i andraligan (med Leipzig) sprang det in maskerade män där vi satt och käkade. De ville röra om lite. Fotboll berör. Ibland är det bra känslor, ibland är det dåliga känslor. Det är så det är.

– I Dresden var det ett tjurhuvud som ramlade in på planen. Man har sett ett och annat, säger han.

Samtidigt är viktiga, avgörande matcher, som den som väntar i Bukarest, något som driver honom.

– Svenska landslaget har visat att vi är starka i just "finalmatcher", när det står mycket på spel. Vi har spelarna för det och det ska bli jättekul. Det finns inget bättre än att säkra ett EM borta mot Rumänien.

– Det skulle vara fantastiskt.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons