Forsberg framspelare när Leipzig vann

Seger igen mot Zenit S:t Petersburg – och nu ska det mycket till för att Emil Forsberg och Leipzig missar vidare spel i Champions League.
Klubben leder sin grupp med två matcher kvar.
Fotboll • Publicerad 5 november 2019
Emil Forsberg (nummer 10) kramar om Diego Demme, Leipzigs förste målskytt i bortasegern mot Zenit S:t Petersburg.Foto: Dmitrij Lovetskij/AP/TT

Forsberg vilade helt från 8–0-segern mot Mainz i bundesliga i helgen men var som väntat tillbaka i startelvan på S:t Petersburg-stadion.

Där spelade han elegant fram österrikaren Marcel Sabitzer till 2–0-målet – matchens sista – dryga kvarten in i andra halvlek.

Forsbergs djupledsboll slogs med perfekt fart och precision, Sabitzer rundade S:t Petersburgs målvakt Michail Kerzjakov och rullade in målet som säkrade tre ytterst viktig poäng. Med Benfica (hemma) och Lyon (borta) kvar att möta står Leipzig på nio poäng och bör ta någon av de två första platserna som innebär spel i åttondelsfinal i februari.

Mål på tilläggstid

2–1 hemma och 2–0 borta mot S:t Petersburg gav mer än sex poäng. Vid lika poäng med Zenit S:t Petersburg efter sex omgångar i grupp G har Leipzig trumfen tack vare överläge i inbördes möten.

Matchen var länge en öppen affär och såg ut att lämna bakom sig 45 mållösa första minuter, men i femte tilläggsminuten tog Diego Demme hand om en frisparksretur. Det gjorde Leipzigs lagkapten på allra bästa sätt.

Distinkt bollträff, perfekt intill stolpen. Kerzjakov var inte i närheten att nå bollen.

Forsberg byttes ut med en kvart kvar, Leipzig spelade av matchen och flyger hem till östra Tyskland som gruppledare.

Lyon är grupptvåa på sju päng efter 3–1 hemma mot Benfica.

Barcelona mållöst hemma

I grupp F klarade Slavia Prag sensationellt 0–0 mot Barcelona på Camp Nou, ett resultat som spetsar till kampen om gruppsegern.

Dortmund vände 0–2 i halvtid till 3–2 vid full tid mot Inter hemma på Signal Iduna Park. Achraf Hakimi gjorde två av målen efter pausen.

Just nu står Barcelona på åtta poäng medan Dortmund har sju och Inter fyra. Barcelona har båda klubbarna kvar att möta.

Salzburg fortsätter att imponera, laget i allmänhet och Erling Braut Haaland i synnerhet. Den unge anfallsstjärnan fortsätter med mål i varje match. Norrmannen tryckte in sitt sjunde mål hittills i gruppspelet när han gav Salzburg ledningen på straff i Neapel.

Hirving Lozano kvitterade och räddade en poäng åt Napoli. Liverpool slog samtidigt Genk med 2–1 och övertog gruppledningen.

Kvällens match i London

Kvällens match? Chelsea mot Ajax på Stamford Bridge – utan konkurrens. Eller vad sägs om två självmål, två straffar och två utvisningar och åtta mål när Chelsea hämtade in 1–4 till 4–4.

Ajax tog omgående ledningen (Tammy Abraham råkade styra in Quincy Promes skott) men Chelsea kvitterade tre minuter senare, Jorginho på straff.

Promes skrev in sig som målskytt utan hjälp när han nickade Ajax till 2–1. Kepa Arrizabalaga noterades för ett andra självmål av Chelsea när han fick en stolpretur rätt i ansiktet. När Ajax gjorde 4–1 verkade det vara game over.

Men Cesar Azpilicueta reducerade och sedan fick Chelsea bingo. Daley Blind och Joel Veltman fick sina andra gula kort och Chelsea straff i nästan samma veva. Jorginho slog in kvällens andra mål från straffpunkten.

Och nästan direkt kvitterade Reece James. Azpilicueta trodde han tryckt in 5–4 men reprisgranskarna i VAR-rummet hittade en hands på Abraham dessförinnan.

Samtidigt slog Valencia Lille hemma på Mestalla med 4–1. Inför de sista två omgångarna står trion Ajax, Chelsea och Valencia samtliga på sju poäng.