Annons

Spotify backar på börsen efter rapporten

Musiktjänsten Spotify redovisar en rörelseförlust för fjärde kvartalet, men antalet användare ökade mer än väntat.
Samtidigt räknar bolaget med en lägre tillväxttakt i år jämfört med förra året. Aktien backar efter rapporten.
Ekonomi • Publicerad 5 februari 2020
Spotifys grundare Daniel Ek. Arkivbild.
Spotifys grundare Daniel Ek. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Spotifys aktie faller runt två procent på New York-börsen.

– Jag skulle gissa att det snarare handlar om prognosen för 2020 än om resultatet, säger Tomas Otterbeck, techanalytiker på Redeye.

"Ett starkt år"

Annons

Rörelseförlusten på 77 miljoner euro, motsvarande runt 812 miljoner kronor, under fjärde kvartalet låg inom bolagets egen prognos. Grundaren och vd:n Daniel Ek är nöjd:

– Fjärde kvartalet var ytterligare ett starkt kvartal och 2019 ett starkt år, sade han på en telefonkonferens för investerare, och konstaterar att tillväxttakten i antalet användare ökade för tredje kvartalet på raken.

– Vi är väldigt nöjda med det momentum vi har inför 2020.

Men bolaget väljer att vara något återhållsamma i sin prognos för helåret, främst på grund av den strategiska satsningen på ett distribuera podcasts är relativ ny.

Spotify räknar med en förlust under första kvartalet och en förlust i spannet 150–250 miljoner euro för helåret, med en omsättning mellan 8,1 och 8,5 miljarder euro. Vid slutet av 2020 räknar man med att totalt ha 328–348 miljoner användare varav 143–153 miljoner betalande användare.

– De räknar med en lägre tillväxt det här året än året de har bakom sig, säger Tomas Otterbeck, techanalytiker på Redeye.

Nytt innehåll

Samtidigt säger vd:n Daniel Ek att han känner sig trygg med att bolagets olika satsningar på innehåll till plattformen kommer att bära frukt. Spotify noterar en exponentiell tillväxt i podcastverksamheten. 16 procent av de totala användarna använder podcasttjänsten och lyssnandet, mätt i timmar, hade en ökningstakt på 200 procent, i årstakt, under fjärde kvartalet.

I samband med rapporten meddelade bolaget ett nytt förvärv – av sport- och populärkultursajten och podcastnätverket The Ringer.

– Vi ser att våra investeringar i användarupplevelsen och podcasts resulterar i en ökad användartillväxt globalt, sade Daniel Ek.

Det blev inte några frågor kring hur bolaget ska tackla förekomsten av fusk med strömningar under telefonkonferensen. Däremot grillades grundaren med frågor om marknadsandelar, konkurrenssituationen och konverteringstakten av gratisanvändare till premiumanvändare ser ut.

Annons

– Vi har gjort stora framsteg mot vårt mål att bli världsledande som lyssningsplattform. Jag är mer säker än någonsin att vi är på rätt väg, sade Daniel Ek.

Snabb användarökning

Omsättningen under fjärde kvartalet landade på 1,9 miljarder euro, en ökning med 24 procent jämfört med motsvarande period ett år före.

Kostnaderna ökade med 80 procent under kvartalet jämfört med ett år tidigare, delvis på grund av ökade personalrelaterade kostnader kopplat till ett aktieoptionsprogram. Bolaget betalar arbetsgivaravgifter för sådan kompensation i flera länder, bland annat i Sverige, och de kostnaderna ökar när aktiekursen stiger som den har gjort under de senaste månaderna.

Det totala antalet användare ökade till 271 miljoner varav betalande så kallade premiumabonnenter, som står för nästan 90 procent av bolagets intäkter, nådde 124 miljoner.

Nettoökningen i antalet premiumanvändare under fjärde kvartalet var den högsta någonsin för ett enskilt kvartal, enligt Spotify.

– Man slog förväntningarna och den egna prognosen på totala antalet användare. De var en miljon över sin egen prognos. Det är den siffran vi som investerare främst tittar på, säger Johan Roslund, portföljförvaltare på den Londonbaserade investmentbanken GP Bullhound.

Helena Wande/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons