Annons

Förbud mot sexundervisning fördöms

EU • Publicerad 14 november 2019
Demonstration i Warszawa i oktober då parlamentet diskuterade ett lagförslag om att förbjuda sexundervisning för minderåriga. Arkivfoto.
Demonstration i Warszawa i oktober då parlamentet diskuterade ett lagförslag om att förbjuda sexundervisning för minderåriga. Arkivfoto.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polens planer på att förbjuda sexualundervisning för ungdomar under 15 år gillas inte av EU-parlamentet.

Med 471 ja-röster mot 128 nej och 57 nedlagda röstade parlamentet på torsdagen igenom ett fördömande av planerna och uppmanar nu det polska parlamentet att inte godkänna lagförslaget.

Annons

EU-parlamentets åsikt har dock ingen juridisk betydelse, även om man samtidigt uppmanar EU:s medlemsländer att ta upp frågan i samband med den process som redan pågår kring hur Polen lever upp till EU:s rättsstatsregler och grundläggande värderingar.

Det polska lagförslaget öppnar för att kunna döma lärare till tre års fängelse om man undervisar om eller uppmuntrar till sexuell aktivitet bland minderåriga.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons