Annons

Folkräkning i USA utan fråga om medborgarskap

USA • Publicerad 3 juli 2019
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

President Donald Trump och hans regering har fått nej från Högsta domstolen om att ha med en fråga om medborgarskap när USA genomför en folkräkning nästa år. HD meddelar att blanketter utan frågan ska tryckas.

Men trots bakslaget uppger Trump att han ändå kommer att försöka att få med det som han kallar den mest vitala frågan i folkräkningen. "Det är en väldigt sorglig tid för Amerika när USA:s högsta domstol inte tillåter frågan 'Är den här personen medborgare i USA?'", skriver presidenten . Han skriver vidare att han ska göra allt som krävs för att frågan ska komma med.

Annons

Kritiker menar att frågan om medborgarskap kan skrämma bort grupper som brukar rösta på Demokraterna, vilket kan göra att deras områden får mindre tyngd än vad de borde ha i framtida val.

Frågan har varit med tidigare, men inte i en fullskalig folkräkning sedan 1950.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons