Annons

FN:s säkerhetsråd möts om krisen i Libyen

Libyen • Publicerad 9 april 2019
FN:s Libyen-sändebud Ghassan Salamé ska informera säkerhetsrådet om situationen i landet. Arkivbild.
FN:s Libyen-sändebud Ghassan Salamé ska informera säkerhetsrådet om situationen i landet. Arkivbild.Foto: Antonio Calanni/AP/TT

FN:s säkerhetsråd möts bakom stängda dörrar på onsdag för att diskutera krisen i Libyen, på begäran av Storbritannien och Tyskland.

Under mötet kommer FN:s Libyen-sändebud Ghassan Salamé att informera säkerhetsrådet om sitt beslut att skjuta upp en nationell konferens, som skulle hållas i staden Ghadames den 14-16 april, med syfte att ta fram en vägkarta för ett framtida val.

Annons

– Vi kan inte be folk att delta i konferensen samtidigt som det sker skottlossningar och flygräder, säger Salamé.

Den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar har på senare tid ryckt fram mot Libyens huvudstad Tripoli, där den av FN erkända regeringen har sitt säte.

Världssamfundet, däribland EU, har uppmanat parterna att nå en politisk lösning på konflikten. USA manade på måndagen till en omedelbar vapenvila.

De rivaliserande parterna i Libyen kom överens om att hålla val före den 10 december i fjol, efter ett franskt förslag, men valen hölls aldrig.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons