Annons

FN: Nödhjälpen nästa år blir rekorddyr

Närmare 29 miljarder dollar, motsvarande runt 270 miljarder kronor, kommer att krävas för att hjälpa människor som drabbas av klimatförändringarnas följder och utdragna konflikter nästa år, enligt en FN-appell.
Världen • Publicerad 4 december 2019
168 miljoner människor kommer att behöva någon typ av nödinsatser nästa år, enligt FN. Arkivbild.
168 miljoner människor kommer att behöva någon typ av nödinsatser nästa år, enligt FN. Arkivbild.Foto: Petros Karadjias/AP/TT

168 miljoner människor kommer att behöva någon sorts nödinsatser under 2020, bland annat mat, vård och tak över huvudet, enligt rapporten från FN:s samordningsorgan för nödhjälp (OCHA).

Hjälpbehoven väntas växa på grund av att konflikter blir mer utdragna och intensiva.

Annons

Summan som FN begär är rekordhög "i modern tid" säger FN:s humanitära chef Mark Lowcock, som hänvisar till tiden efter andra världskriget.

Dessutom har klimatförändringarna lett till mer extremt väder, främst torka och översvämningar, vilket utlöser humanitära katastrofer, säger han.

– Den brutala sanningen är att 2020 kommer att vara svårt för miljoner människor.

Summan 29 miljarder dollar som FN nu begär för nästa år är tänkt att hjälpa de 109 miljoner värst drabbade som olika FN-organ kan hjälpa.

FN efterfrågar mer än 3 miljarder dollar för de humanitära kriserna i Jemen och Syrien, som är de länder som har allra störst behov. Venezuela är det land där behovet av hjälp har ökat mest det senaste året,

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons