Annons

FN manar på och Trumps hjälp efterfrågas

FN:s säkerhetsråd uppmanar parterna som strider i Libyens huvudstad Tripoli att lägga ner vapnen och återgå till politiska samtal.
Den internationellt erkända enhetsregeringen ber USA:s president Donald Trump att se till att det utländska stödet till deras motståndare upphör.
Libyen • Publicerad 10 maj 2019
Libyens premiärminister Fayez al-Sarraj. Arkivbild.
Libyens premiärminister Fayez al-Sarraj. Arkivbild.Foto: Fethi Belaid/AP/TT

Säkerhetsrådet är "djupt oroat av instabiliteten i Tripoli och den försämrade humanitära situationen som sätter oskyldiga civilas liv på spel och hotar utsikterna för en politisk lösning", säger Dian Triansyah Djani, FN-ambassadör för Indonesien, rådets nuvarande ordförandeland.

Den 4 april inledde krigsherren Khalifa Haftar och hans Libyens nationella armé (LNA) en offensiv mot Tripoli som försvaras av styrkor lojala med enhetsregeringen (GNA).

Bli militärdiktator

Annons

Striderna har krävt flera hundra dödsoffer, tusentals skadade och fått tiotusentals civila att fly sina hem.

FN:s Libyensändebud Ghassan Salamé har hittills misslyckats med sina försök att få Haftar att återuppta samtal med premiärminister Fayez al-Sarraj.

Haftar stöds av bland andra Egypten och Förenade arabemiraten och har även haft backning från Frankrike.

Nu går Fayez al-Sarraj till attack mot Haftar och skriver i en debattartikel i The Wall Street Journal att motståndaren vill bli militärdiktator i landet.

"Lägga sig i"

Premiärministern befarar även att kaoset i Libyen kan leda till en flyktingvåg i riktning mot Europa. Han skriver också att de som stödjer Haftar förvandlar Libyen till ett krig via ombud (proxykrig) och vill att Donald Trump agerar.

"Libyen behöver att USA hjälper till att stoppa andra länder från att lägga sig i våra angelägenheter".

"Jag fortsätter att vara hoppfull om att president Trump kan lyckas där tidigare presidenter har misslyckats", fortsätter al-Sarraj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons