Annons

FN: Gångna årtiondet varmaste hittills

Klimat • Publicerad 15 januari 2020
Katastrofer som de pågående bränderna i Australien är att vänta framöver, enligt en ny FN-rapport. Arkivbild.
Katastrofer som de pågående bränderna i Australien är att vänta framöver, enligt en ny FN-rapport. Arkivbild.Foto: ABC/AP/TT

Det gångna decenniet var det varmaste som uppmätts, uppger FN:s väderorgan WMO i en rapport där man också varnar för att mer extremväder och mer händelser som de pågående bränderna i Australien är att vänta framöver.

WMO bygger sina uppgifter på flera olika källor, bland annat på mätningar som USA:s myndighet för luft- och rymdfart Nasa genomfört och från den brittiska väderlekstjänsten. Enligt WMO låg den globala temperaturen på 1,1 grader Celcius över genomsnittstemperaturen före industrialismens genombrott.

Annons

"Dessvärre kan vi förvänta oss mer extremt väderunder 2020 och under de kommande decennierna, pådrivet av rekordhöga nivåer av värmehöjande växthusgaser i atmosfären", säger WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas.

Förra året, 2019, var det näst hetaste som uppmätts och förra årtiondets hetaste år var 2016, då också väderfenomenet El Niño hade stor inverkan på temperaturerna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons