Annons

Flytt till flyktingö osäker efter FN-farhågor

Bangladesh har i flera år velat flytta 100 000 flyktingar till en isolerad ö i Bengaliska viken. Men efter FN-motstånd svävar nu de hårt kritiserade planerna i luften.
Bangladesh • Publicerad 3 november 2019
Omkring en miljon rohingyer bor i flyktingläger i Bangladesh. De flesta flydde förföljelse i grannlandet Myanmar 2017. Arkivbild.
Omkring en miljon rohingyer bor i flyktingläger i Bangladesh. De flesta flydde förföljelse i grannlandet Myanmar 2017. Arkivbild.Foto: Mahmud Hossain Opu/AP/TT

Målsättningen var att i ett första steg förflytta 3 500 rohingyer, vilka flytt förföljelse i grannlandet Myanmar, i mitten av november. Men sedan flera FN-organ uttryckt farhågor tvekar regeringen.

– Det är osäkert om det blir av. De har fortfarande inte godkänt omlokaliseringsplanen, säger Enamur Rahman, som är minister med ansvar för nödhjälpsfrågor.

Annons

FN:s flyktingorgan UNHCR, migrationsorganisation IOM och livsmedelsprogram WFP – vilka står för merparten av stödet åt omkring en miljon rohingyer i flyktinglägren i sydöstra Bangladesh – anser att ön Bhashan Char är isolerad och översvämningsdrabbad. FN-organen anser även att ett minimikrav är att en båtlinje inrättas mellan ön och fastlandet.

Tidigare har bland andra Amnesty International kritiserat planerna, men eftersom FN-organen bidrar med finansiering väger deras röster tyngre.

Bangladesh har å sin sida försvarat förslaget med att tusentals rohingyer anmält sig som frivilliga att flytta till ön. När människorättsgruppen Fortify Rights förra månaden intervjuade flera flyktingar vars namn fanns på listan över frivilliga förnekade dock dessa att de tillfrågats "och samtliga motsatte sig" omlokalisering.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons