Annons

Flygskatt på gång i Frankrike

Ekonomi • Publicerad 9 juli 2019
Frankrike planerar att införa skatt på flygresor. Arkivbild.
Frankrike planerar att införa skatt på flygresor. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Frankrike planerar att införa skatt på alla flygresor som avgår från landet. Enligt Frankrikes transportminister väntas åtgärden resultera i skatteintäkter på omkring 180 miljoner euro (1,9 miljarder kronor).

– Vi har beslutat att införa en miljöskatt på alla flygresor från Frankrike, säger Borne och tillägger att intäkterna kommer att användas för att finansiera daglig transport i landet.

Annons

Skatten introduceras successivt och kommer att ligga på 1,5 euro för resor i ekonomiklass inom Frankrike och EU, 9 euro för resor i affärsklass och upp till 18 euro för resor i affärsklass till länder utanför EU.

Frankrike vill att den nyvalda EU-kommissionen ska verka för att den globala skattebefrielsen för flygbränsle tas bort för att minska koldioxidutsläppen. Landet försöker tillsammans med Nederländerna att övertala övriga EU-länder att höja skatten på flygresor.

Aktiekursen för flygbolagen Air France och Lufthansa dalade 4,5 respektive 2,5 procent på marknaden på beskedet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons