Annons

Flygkrasch i villaområde utreds som brott

Ett enmotorigt flygplan kraschade mitt i ett villaområde i Ronneby under lördagen. Piloten omkom och polisen berättar nu att ärendet utreds som framkallande av fara för annan.
Olycka • Publicerad 1 december 2019
Räddningstjänsten på plats vid haveriplatsen i Ronneby under lördagen. Arkivbild.
Räddningstjänsten på plats vid haveriplatsen i Ronneby under lördagen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Brottsrubriceringen är framkallande av fara för annan, med tanke på var man har landat. Men i grund och botten utreder vi det som ett suicidärende, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson till TT under söndagsmorgonen.

De misstankarna bygger på bakgrundsinformation och "uppgifter kring omständigheterna", säger Evelina Olsson.

Tillhörde lokal flygklubb

Annons

TT: Är det vad som har framkommit i förhören?

– Oftast är det därifrån vi får våra uppgifter.

Flygplanet var ett mindre enmotorigt propellerplan av modellen Diamond DA20 som tillhörde en lokal flygklubb.

Enligt Torbjörn Svensson, räddningsledare vid räddningstjänsten i östra Blekinge, störtade flygplanet på uppfarten till en av villorna och var omkring tio meter från att träffa huset.

– Det var väldigt upprörda känslor givetvis, när det kommer ett flygplan från ingenstans mitt i ett villaområde, sade han till TT under lördagen.

Vittnen

Under natten har det varit avspärrat på platsen och polisen har hållit förhör med boenden och andra personer som blev vittnen till händelsen. Enligt Evelina Olsson var det vissa som i princip såg hela förloppet.

Jan Mårtensson som bor omkring 100 meter från nedslagsplatsen berättade för TT under lördagen att han var ute på garageuppfarten för att byta däck på bilen när han hörde hur flygplanet närmade sig på låg höjd.

– Några sekunder senare hörde jag en jättekrasch när flygplanet slog i backen, och sedan såg jag ett stort rökmoln. Både jag och grannarna mår bra efter omständigheterna, det var tur i oturen att ingen på marken skadades.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons