Annons

Flickor stressas mest av betyg i sexan

Framför allt flickor har påverkats negativt av att betyg infördes i årskurs sex, .
Utbildning • Publicerad 8 november 2019
Elever har blivit mer stressade sedan betyg från årskurs sex infördes för sju år sedan. Arkivbild.
Elever har blivit mer stressade sedan betyg från årskurs sex infördes för sju år sedan. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

En undersökning från Umeå universitet har mätt hur 13 000 elever i femman, sjuan och nian har mått, både före och efter att det att betygssystemet gjordes om 2012. Tidigare fick elever sina första betyg i årskurs åtta, nu kommer betygen i sexan.

Resultaten visar att framför allt flickor upplever mer stress och att deras självkänsla har försämrats.

Annons

Att flickor mår sämre beror enligt Björn Högberg, forskare vid institutionen vid socialt arbete vid Umeå universitet, inte bara på de tidigare betygen, utan även på andra ändringar i läroplanen som genomfördes under samma tid. Bland annat infördes fler nationella prov och mätningar som enligt Högberg skapar mer stress.

– Fler elever hade också dåligt självförtroende, en bild av sig själva som lågpresterande, som dåliga elever efter den här reformen. Det i sin tur bidrog till mer generella psykiska problem som lägre tillfredsställelse med livet över lag samt konkreta symptom som magont, huvudvärk, yrsel och svårt att sova, säger han till radion.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons