Annons

Sanders och Buttigieg jämsides efter röstkaos

Det tog över tre dygn, men nu har rösterna i Iowa räknats klart.
Men inte ger det någon klarhet. Både Vermontsenatorn Bernie Sanders och ex-borgmästaren Pete Buttigieg utropar sig till segrare medan rösträkningen ifrågasätts.
USA • Publicerad 7 februari 2020
Pete Buttigieg.
Pete Buttigieg.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

När resultatet från samtliga runt 1 700 valdistrikt nu rapporterats in och sammanställts har Buttigieg säkrat en minimal seger över Sanders med 26,2 procent mot 26,1 procent av de totala så kallade delegatekvivalenterna, enligt Demokraterna i Iowa.

På tredje plats kommer senatorn Elizabeth Warren med 18 procent och på fjärde plats förre vicepresidenten Joe Biden med 15,8 procent.

Annons

Det komplicerade framräknandet av delegatekvivalenter – som avgör fördelningen av de 41 delegater från Iowa som är med och röstar fram vem som blir Demokraternas presidentkandidat på partiets konvent i juli – är det traditionella sättet att utse en vinnare på i Iowa.

Sett till hur många personer som röstat på de olika kandidaterna i Iowa står dock Sanders främst med drygt 2 500 fler än Buttigieg.

Teknikstrul

De båda rivalerna tar fasta på de olika resultaten för att framställa sig som segrare med vind i seglen inför nästa delstatsdrabbning, primärvalet i New Hampshire på tisdag. Vid ett tal under torsdagen beskrev Buttigieg resultatet i Iowa som en "utomordentlig bekräftelse" på den politiska vision han lagt fram i sin kampanj, rapporterar AFP.

– I min bok vinner den person som får flest röster, lät det i stället från Sanders.

De stora förseningarna i rösträkningen har skyllts på en ny app som var tänkt att göra det lättare att rapportera in resultaten. I stället resulterade tekniktrassel i flera dagars dröjsmål.

Stor förvirring

Och förvirringen har spätts på av att även det slutliga resultatet ifrågasätts. Nyhetsbyrån AP, som vanligtvis brukar slå fast utgången, rapporterar att den inte kan utropa någon segrare. AP betraktar resultatet som ofullständigt då det finns tecken på att en del av rösterna inte sammanställts på ett korrekt sätt.

Demokratiska partiets nationelle ordförande Tom Perez uppmanar till en omräkning av rösterna i de valdistrikt som haft problem med resultatsammanställningen.

Partiavdelningen i Iowa har sagt att man endast kommer att genomföra en omräkning om någon av kandidaterna begär en sådan, vilket ingen av dem ännu gjort, skriver The New York Times.

Ivar Andersen/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons