Annons

Knivman i London bar attrapp på kroppen

En person skadades svårt efter att ha knivhuggits i Streatham i södra London. Den brittiska polisen rubricerar händelsen som terrorrelaterad.
Angriparen har skjutits ihjäl. Mannen släpptes nyligen ur fängelse efter ett fängelsestraff för terrorbrott, rapporterar brittiska medier.
Storbritannien • Publicerad 2 februari 2020
Polis på Streatham High Road i södra London sedan en man knivhuggit flera personer och sedan skjutits till döds av polis.
Polis på Streatham High Road i södra London sedan en man knivhuggit flera personer och sedan skjutits till döds av polis.Foto: Victoria Jones/AP/TT
En man sköts till döds av polis sedan flera personer knivhuggits i Streatham i södra London.
En man sköts till döds av polis sedan flera personer knivhuggits i Streatham i södra London.Foto: Victoria Jones/AP/TT
Streatham i södra London.
Streatham i södra London.Foto: 

Tre personer fördes till sjukhus efter dådet på söndagseftermiddagen. En av de knivhuggna, en man, fick livshotande skador men hans tillstånd uppgavs sent på söndagskvällen vara icke livshotande. En kvinna vårdas för icke livshotande knivskador medan ytterligare en kvinna har fått lättare skador, troligen orsakade av glassplitter då polisen öppnade eld mot knivmannen, uppger Londonpolisen.

"Omständigheterna undersöks, händelsen rubriceras som terrorrelaterad", skriver polisen på Twitter.

Extremistiskt material

Annons

Enligt vittnesuppgifter hade angriparen vad som såg ut som ett bombbälte. Polisen skriver på söndagskvällen att mannen misstänks vara en islamistisk extremist och att han bar en attrapp på kroppen vid attacken.

Knivmannen släpptes för omkring en vecka sedan efter att ha avtjänat halva tiden av ett flerårigt fängelsestraff för terrorbrott, uppger polisen enligt BBC. Han dömdes för att ha spridit extremistiskt material. Mannen, som uppges vara i 20 årsåldern, övervakades aktivt av polisen vid tidpunkten för attacken, enligt public servicebolaget.

Polisen bekräftar att den aktuella mannen troligen har utfört dådet, men att han inte formellt har identifierats, skriver nyhetsbyrån Reuters.

"Kniven riktigt stor"

En sjuksköterska som blev vittne till dådet säger att hon såg hur en man gick in i en affär och därefter började hugga mot människor.

– Affärsinnehavaren försökte ta kniven ifrån honom, men han lyckades göra sig fri. Han knivhögg en kvinna på cykel. Kniven var riktigt stor, berättar sjuksköterskan.

Ägaren till diversebutiken berättar själv hur gärningsmannen kom in i butiken och stal en kniv för fyra pund. Sedan gick händelseförloppet snabbt, när mannen gick till attack mot förbipasserande.

Videoklipp visar hur minst fyra beväpnade poliser närmar sig en man som ligger ned utanför en apotekskedja på huvudgatan Streatham High Road.

Polisen bekräftar att gärningsmannen är död och att han sköts av polis omkring klockan 15 svensk tid.

Under kontroll

Sent på söndagen är huvudgatan i Streatham fortfarande avstängd då polisens undersökningar av området fortsätter. Själva brottshändelsen ses dock som avslutad och under kontroll. Man vill ändå att allmänheten håller sig borta från brottsplatsen.

London har skakats av en rad terrordåd de senaste åren. Senast på London Bridge i november, då en man högg ihjäl två människor och skadade ytterligare tre personer innan han sköts till döds av polis.

Premiärminister Boris Johnson säger att regeringen på måndagen kommer att tillkännage "väsentliga förändringar i den organisation som hanterar dem som är dömda för terrorbrott", skriver BBC.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons