Annons

Fler ska kunna plugga till lärare sommartid

Kommande sommar ska 4 000 platser finnas för de personer som vill snabba på sina lärarstudier. Regeringen ger 18 universitet och högskolor i uppdrag att ordna sommarkurserna.
Utbildning • Publicerad 5 december 2019
Fler ska kunna läsa kurser för blivande och verksamma lärare under sommaren. Platserna utökas till 4|000 nästa år. Arkivbild.
Fler ska kunna läsa kurser för blivande och verksamma lärare under sommaren. Platserna utökas till 4|000 nästa år. Arkivbild.Foto: Yvonne Åsell
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Arkivbild.
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

De två senaste somrarna har elva lärosäten hållit sommarkurser utformade för blivande eller redan verksamma lärare. I budgeten för nästa år har anslaget till dessa kurser utökats, från 38 till 75 miljoner kronor, och därmed fördubblas antalet studieplatser från 2 000 till 4 000.

Regeringen har nu givit totalt 18 lärosäten i uppdrag att hålla i utbildningarna. Prioriterade kurser är inom utbildningsvetenskap, svenska som andraspråk och idrott och hälsa.

Annons

– Vi gör detta för att möta lärarbristen. Kurserna är inriktade på lärarutbildningarna så att studenterna snabbare ska kunna ta lärarexamen, säger högskoleminister Matilda Ernkrans till TT.

Därutöver kan verksamma lärare läsa kurser för att bredda sin behörighet.

En drivkraft

Hon tycker att erfarenheterna hittills är positiva och hänvisar till en uppföljning från Universitetskanslersämbetet. Enligt den har antalet sommarstuderande lärarstudenter ökat med 19 procent och antalet sommarstuderande lärare med 45 procent.

– Detta har varit ett viktigt underlag till att vi nu fördubblar antalet studenter som får möjlighet att använda sig av sommarkurser. Det finns en drivkraft bland studenter att snabbare komma ut som behörig lärare och få det jobb man vill ha. Det är också viktigt att vi har fler vägar in i läraryrket, säger Matilda Ernkrans.

Start för akademiker

Med det sista menar hon att de akademiker som planerar att läsa en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) för att bli lärare kan inleda utbildningen med en sommarkurs. Regeringen beslutade om uppdraget till lärosätena bara några dagar innan en ny prognos över lärarbehovet presenteras.

– Den kommer säkert att visa att vi behöver fortsätta att anstränga oss för att möta lärarbristen, säger Matilda Ernkrans.

Anna Lena Wallström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons