Annons

Fler ska få indiskt pass – inte muslimer

Indiens parlament har klubbat igenom en lag som gör det möjligt för fler migranter från landets grannländer att bli indiska medborgare – men muslimer omfattas inte.
Indien • Publicerad 11 december 2019
Demonstranter visar sitt missnöje med den nya lagstiftningen (CAB, "Citizenship Amendment Bill") i staden Gauhati.
Demonstranter visar sitt missnöje med den nya lagstiftningen (CAB, "Citizenship Amendment Bill") i staden Gauhati.Foto: Anupam Nath/AP/TT
Missnöjesyttringarna i nordöstra Indien har lett till sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.
Missnöjesyttringarna i nordöstra Indien har lett till sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.Foto: Anupam Nath/AP/TT
En polis håller fast en demonstrant vid protester i Gauhati på onsdagen. Protesterna riktas mot lagstiftning som kritiseras för att ytterligare marginalisera muslimer i Indien.
En polis håller fast en demonstrant vid protester i Gauhati på onsdagen. Protesterna riktas mot lagstiftning som kritiseras för att ytterligare marginalisera muslimer i Indien.Foto: Anupam Nath/AP/TT

Lagförslaget har lett till stora protester i nordöstra Indien och hundratals soldater har skickats dit för att stävja oroligheterna.

"Denna dag är en milstolpe för Indien och vår nations etos (moraliska anda) av medlidande och broderskap", twittrar Indiens hindunationalistiske president Narendra Modi, som i ett sista formellt steg ska skriva under lagen.

Annons

Buddhister, kristna, hinduer, jainister, parser och sikher som flytt till Indien från Afghanistan, Bangladesh eller Pakistan före 2015 kommer att kunna få indiskt medborgarskap, men inte muslimer från samma länder.

Andra utsatta grupper – som rohingyer från Myanmar, tamiler från Sri Lanka och tibetaner från Kina – omfattas inte heller.

Regeringen har sagt att man kommer att följa upp denna lag med att upprätta ett register där muslimer kommer behöva bevisa att de är indiska medborgare från början och inte kommit dit från andra länder, vilket kan innebära att många görs statslösa.

Motståndare till lagstiftningen anser att regeringen på ännu ett sätt marginaliserar muslimer i Indien. Flera har hotat att ta lagen till högsta domstolen, med hänvisning till att den strider mot grundlagens principer om jämlikhet och en sekulär statsbildning.

Bakom protesterna i nordöstra Indien fanns sedan tidigare ett missnöje med hinduer som kommit dit från Bangladesh och som snart har rätt till medborgarskap.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons