Annons

Fler jobb än väntat i USA

Ekonomi • Publicerad 1 november 2019
Starkare jobbsiffra än väntat i USA. Arkivbild.
Starkare jobbsiffra än väntat i USA. Arkivbild.Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Den senaste sysselsättningssiffran från USA överraskade positivt och inbromsningen i antalet nya jobbtillfällen blev inte så tvär som väntat.

Enligt månadssiffror från USA:s arbetsmarknadsdepartement skapades 128 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn i USA i oktober. Analytiker hade räknat med 89 000 nya jobb, enligt en Reutersenkät.

Annons

Strejken bland nära 50 000 anställda hos General Motors påverkar statistiken då de som strejkar och inte får lön under perioden då undersökningen görs, räknas som arbetslösa.

Arbetslösheten steg till 3,6 procent, från 3,5 procent i september, vilket var väntat.

Men även utan strejker så saktar jobbtillväxten in överlag. I genomsnitt har det skapats 167 000 jobb per månad i år vilket kan jämföras med 223 000 jobb per månad under 2018. En av de bakomliggande faktorerna sägs vara den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons