Annons

Fler har blivit av med körkortet

Körkort • Publicerad 10 juli 2019
Fler har blivit av med körkortet efter att ha kört bil onyktra i år. Arkivbild.
Fler har blivit av med körkortet efter att ha kört bil onyktra i år. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antalet inkallade körkort till följd av rattfylleri har minskat i landet om man jämför med början av 1990-talet. Första halvåret 2019 har det dock ökat med 13,8 procent jämfört med samma period förra året.

Dinko Odobasic är enhetschef för avdelning körkort hos Transportstyrelsen. Han menar dock att siffrorna inte sticker ut utan beror på naturliga variationer.

Annons

– Det är inte bra att folk kör rattfulla, men det är positivt att fler åker fast, säger han till TT.

Antalet återkallade körkort ökar i landet som helhet, men det finns stora skillnader mellan olika delar av landet. Även dessa beror på naturliga variationer, säger Dinko Odobasic.

– Det kan till exempel bero på hur polisen jobbar i olika län.

Första halvåret 2018 återkallades 2 951 körkort till följd av rattfylleri, i år landade den siffran på 3 358. Sammanlagt har Transportstyrelsen återkallat 18 352 körkort under första halvåret, det är en ökning med 3,2 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons