Annons

Lugn i Gaza efter uppgörelse om eldupphör

Ett eldupphör har trätt i kraft på Gazaremsan efter två dagar med upptrappat våld.
Mellanöstern • Publicerad 14 november 2019
Människor som på torsdagen samlats kring kratern på Gazaremsan där Rasmi Abu Malhous bostad fanns innan den utsattes för en israelisk attack.
Människor som på torsdagen samlats kring kratern på Gazaremsan där Rasmi Abu Malhous bostad fanns innan den utsattes för en israelisk attack.Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Överenskommelsen ska ha nåtts efter egyptisk medling, enligt en högt uppsatt egyptisk källa. Den väpnade islamistgruppen Islamiska jihad har bekräftat uppgifterna.

Säkerhetsåtgärder i områden i Israel som kan nås av robotar från Gaza har lättats, enligt militärradion, men Katz säger att de riktade attackerna inte kommer att upphöra.

Annons

– Staten Israel kommer inte att tveka att slå till mot dem som försöker skada den, från Gazaremsan eller någon annanstans, säger han.

34 dödade

Palestinska grupper ska i uppgörelsen ha gått med på att försäkra sig om lugn i Gaza och "upprätthålla fred" under demonstrationer. Israel ska i sin tur ha lovat stoppa fientliga handlingar och "säkerställa vapenvila" under demonstrationer.

Våldet utlöstes av en israelisk lufträd i tisdags då en högt uppsatt ledare i Islamiska jihad, Baha Abu al-Ata, dödades. Från Gaza hade på onsdagskvällen 360 raketer avfyrats sedan al-Ata dödades, enligt den israeliska militären.

Eldupphöret inleddes tidigt på torsdagsmorgonen efter att antalet döda i israeliska attacker mot Gazaremsan stigit till 34 sedan i tisdags.

"En befälhavare"

En israelisk robotattack mot mål på Gazaremsan tidigt på torsdagen har krävt åtta dödsoffer ur samma familj, varav fem barn, uppger palestinska myndigheter.

Enligt den israeliska militären var en av de dödade Rasmi Abu Malhous, som också var målet för attacken.

– Han var en befälhavare inom Islamiska jihad och han, liksom många andra, har taktiken att gömma ammunition och militär infrastruktur i sina egna bostäder, säger överstelöjtnant Jonathan Conricus, talesperson för militären.

Han tillägger att militären alltid gör allt för att minimera risken för att andra än målet ska skadas eller dödas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons