Annons
Nyheter

Regionen: Kan säkra vården i Tornedalen

Finland skärper sin gränskontroll mot Sverige.
Sjukvården i svenska Norrbotten påverkas dock inte av beslutet.
Coronaviruset • Publicerad 7 april 2020
Finland skärper restriktionerna för pendlingstrafik. Arkivbild.
Finland skärper restriktionerna för pendlingstrafik. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/TT

Finland skärper sin gränskontroll mot Sverige och Norge på grund av coronaviruset, men nödvändig arbetspendling och godstrafik undantas. Det innebär att sjukvårdspersonal som exempelvis bor i Finland, men jobbar i Sverige, kommer att kunna fortsätta att pendla som vanligt.

– Jag tycker att det här är ett oerhört viktigt besked. Det innebär att vi nu kan säkra vården i Tornedalen. Det innebär också att det inte blir belastning på andra delar av vården i Norrbotten, som redan i dag är väldigt hårt belastad, säger Region Norrbottens regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson till TT.

Fått stänga

Annons

Regionen har vädjat om att sjukvårdarna från Finland ska få fortsätta arbetspendla, eftersom de behövs i området. Hade inte den gruppen undantagits från de skärpta restriktionerna så hade konsekvenserna blivit stora:

– Det hade inneburit att vården i Tornedalen – Haparanda, Pajala och Övertorneå om vi pratar orter – hade blivit mycket begränsad. I vissa delar hade vi helt fått stänga. Det skulle också ha inneburit svårigheter att upprätthålla ambulanssjukvården.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att den svenska regeringen haft en bra dialog med den finländska regeringen sedan det förra veckan aviserades att restriktioner var på väg att införas. Bland annat har statsminister Stefan Löfven pratat med den finländska statsministern Sanna Marin.

– Vi upplever att Finland har tagit in och försökt hitta vägar framåt där de både vill slå vakt om en ökad gränskontroll, men också se till att viktiga samhällsfunktioner fungerar på båda sidor av gränsen. Det kommer naturligtvis få negativa konsekvenser för gränsregionerna. Människor som vanligtvis arbetspendlar i andra yrken kommer ju att drabbas av detta, säger Damberg och fortsätter:

– Tornedalen är ju egentligen sammanvävd. För de flesta människorna märker man inte gränsen i vardagen, men just nu är det ett annat läge och då är det viktigt att vi kan slå vakt om nödvändiga arbetsuppgifter som måste kunna genomföras på båda sidor av gränsen.

Helsingfors isolerat

Damberg är inte förvånad över att Finland skärper sin gränskontroll eftersom smittspridningen av coronaviruset ser annorlunda ut där jämfört med Sverige.

– De har sin smittspridning väldigt koncentrerad till Nyland och huvudstadsregionen. I Sverige har vi en smittspridning på flera platser och Finland har ju infört begränsningar för rörelsefriheten inom landet.

Landskapet Nyland, där huvudstaden Helsingfors ligger, har varit isolerat från övriga Finland sedan slutet av mars. Ingen får resa in eller ut ur landskapet utan särskilda skäl, såsom att ta sig till sitt arbete.

Runt 2 300 personer har konstaterats smittade med covid-19 i Finland och mer än hälften av fallen finns i Nyland. 34 personer har avlidit av sjukdomen, enligt tisdagens siffror från Institutet för hälsa och välfärd.

Fakta: Finlands gränskontroll

Den finländska regeringen har skärpt restriktionerna inom pendlingsregionen vid gränserna mot Sverige och Norge på grund av coronaviruset.

Endast nödvändig trafik tillåts, vilket inkluderar godstrafik och arbetspendling för hälso- och vårdpersonal.

Det krävs ett intyg från arbetsgivaren om att arbetet är nödvändigt.

Personer som arbetar på den svenska eller norska sidan av gränsen ska leva under förhållanden som liknar en karantän när de är hemma i Finland.

Personer som bor i Sverige eller Norge och arbetar på den finska sidan av gränsen ska om möjligt leva under förhållanden som liknar en karantän både när de befinner sig i Finland och i hemlandet.

Den finländska regeringen uppmanar dock arbetsgivare att utreda möjligheterna till att ordna boende till anställda i den ort de arbetar i för att minska rörligheten över gränsen.

Andra som kommer till Finland måste sätta sig i karantän i 14 dagar.

14 dygn i karantän gäller inte för personer som jobbar inom ambulanssjukvård, räddningstjänst eller transportpersonal inom godstrafiken.

Passagerartrafiken på färjor till Finland från Sverige, Estland och Tyskland stoppas. Gods- och frakttrafiken undantas.

De nya restriktionerna gäller till och med den 14 maj.

Källor: Finlands inrikesdepartement, Hufvudstadsbladet

Fakta: Finlands gränskontroll

Några åtgärder som har genomförts i Finland för att minska smittspridningen av det nya coronaviruset:

Undantagsförhållanden råder i landet sedan mitten av mars.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än tio personer har förbjudits.

Grundskolor och universitet har stängts. Barn kan dock få gå i lågstadiet om det är nödvändigt för att föräldrarna måste vara på jobbet. Förskolor håller öppet.

Restauranger, barer och kaféer har stängts. Mat för avhämtning får fortfarande säljas.

Alla som återvänder från andra länder uppmanas att sitta i karantän i 14 dagar.

Landskapet Nyland, där Helsingfors ligger, har isolerats från övriga Finland. Ingen får resa in eller ut ur landskapet utan särskilda skäl såsom att ta sig till sitt arbete.

Endast nödvändiga resor för arbete och godstrafik tillåts mellan Finland och gränsländerna Sverige och Norge.

Passagerartrafiken med färjor från Sverige, Tyskland och Estland stoppas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons