Annons

Filmbranschen väntar sig rabatt i höst

Kultur • Publicerad 10 april 2019
Anna Serner, VD för Svenska Filminstitutet. Arkivbild.
Anna Serner, VD för Svenska Filminstitutet. Arkivbild.Foto: Marko Säävälä / TT

Något som inte finns med i vårändringsbudgeten är den produktionsrabatt för filminspelningar som hela branschen har efterfrågat. Men Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet, visste att den inte skulle ingå och är inte förvånad.

– Den här regeringen hade 73 andra punkter som den ska ta hand om. Det är inte rimligt att på så kort varsel införa något i en vårbudget som ändå inte är en helhetsbudget. Däremot både hoppas och förväntar jag mig att det finns med i höstbudgeten, säger hon.

Annons

Enligt henne finns en bred närings- och kulturpolitisk enighet om att det skulle gynna svensk filmproduktion men också både skapa fler arbetstillfällen och gynna regioner i hela landet. I dagsläget är det bara Sverige och Danmark som inte har en sådan rabatt, vilket gör det 25 procent dyrare att spela in film här jämfört med i andra europeiska länder.

– Om man bara tar bort skatten skulle vi ligga i toppligan av attraktiva inspelningsplatser, säger Anna Serner.

Kulturminister Amanda Lind (MP) ser behovet av jämlika förutsättningar mellan Sverige och Europa men ber att då återkomma till frågan i kommande budgetar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons