Annons

Fick ny livmoder med robothjälp – födde barn

Medicin • Publicerad 9 april 2019
En pojke har fötts tack vare en robotassisterad livmodertransplantation – ett forskningsarbete som leds av professor Mats Brännström. Arkivbild.
En pojke har fötts tack vare en robotassisterad livmodertransplantation – ett forskningsarbete som leds av professor Mats Brännström. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/ Sahlgrenska akademin

En pojke har fötts efter en livmodertransplantation där ingreppet på donatorn, kvinnans mamma, gjorts med robotassisterad titthålskirurgi. Det är det första barnet som föds med hjälp av tekniken.

Transplantationen gjordes på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i oktober 2017. Operationen på donatorn skedde via centimeterstora ingångshål i buken. Mot slutet läggs ett snitt så att livmodern kan tas ut, för att sedan direkt opereras in hos mottagaren med öppen kirurgi.

Annons

Tio månader senare fördes embryot, som kom till genom provrörsbefruktning, in i den transplanterade livmodern. Graviditeten har varit utan komplikationer. Pojken förlöstes med ett planerat kejsarsnitt i graviditetsvecka 36, och var 48 centimeter och vägde 2 900 gram.

Mats Brännström, professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin, leder forskningsarbetet.

"Detta är ett mycket viktigt steg mot att utveckla kirurgin och säkerheten vid livmodertransplantation, genom att vi för första gången visar att den skonsammare robotassisterade operationstekniken fungerar", säger han i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons