Annons

Femte gången gillt för Venedigs frihetsivrare

Mitt under den värsta översvämningskatastrofen på 50 år håller staden Venedig en folkomröstning.
Invånarna ska ta ställning till om världsarvsstaden med dess öar ska skilja sig från fastlandet.
Italien • Publicerad 1 december 2019
Under söndagen tar invånarna i Venedig, som de senaste veckorna plågats av översvämningar, ställning till om staden ska bryta sig loss från kommunen Mestre och bli självständig. Arkivbild.
Under söndagen tar invånarna i Venedig, som de senaste veckorna plågats av översvämningar, ställning till om staden ska bryta sig loss från kommunen Mestre och bli självständig. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Venedig består av en grupp öar i den venetianska lagunen, men ingår rent administrativt i en större kommun som innefattar stadsdelar på fastlandet. Frågan som ställs är om man ska bryta sig loss från fastlandsområdet Mestre och låta öarna styra sig själva, rapporterar italienska medier.

Folkomröstningen är den femte sedan 1979 och sker efter flera år av kritik mot massturismen till staden. Intresset att besöka Venedig är en av orsakerna till att staden riskerar att bli av med sin status som världsarv. Invånarna är rasande över utvecklingen, säger Venedigbon Giorgio Suppiej till tidningen The Guardian.

Annons

– Venedig har blivit en kassako och det enda sättet att ändra på det är genom självständighet, säger Suppiej, som tror att staden bättre kan möta massturismens konsekvenser på egen hand.

Bland Venedigs politiker har separatisternas vilja inte fått något gehör. Borgmästaren Luigi Bragnaro har tidigare försökt att förhindra den och hävdar att självständighet endast skulle innebära en massa byråkratiska problem.

Av den större kommunens drygt 260 000 invånare bor endast runt 70 000 i staden Venedig.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons