Annons

Sex turister döda i grekiskt oväder

Sex turister har dödats och många har skadats i samband med våldsamma oväder i norra Grekland. Nödläge har utlysts i området.
Grekland • Publicerad 11 juli 2019
Sex turister har omkommit i ett kraftigt oväder i norra Grekland.
Sex turister har omkommit i ett kraftigt oväder i norra Grekland.Foto: Giannis Moisiadis/AP/TT

Kraftiga vindar och hagelstormar svepte i runt 20 minuter på onsdagskvällen fram genom Halkidikiregionen, ett populärt turistmål i närheten av Thessaloniki.

En rysk man och hans son omkom när de hamnade under ett fallande träd, och ett äldre tjeckiskt par dog när dess husvagn blåste i väg. Parets son och 19-åriga barnbarn skadades.

Annons

En rumänsk kvinna och pojke dödades när taket på en restaurang kollapsade.

– I fem minuter var det helvetiskt, säger Haris Lazaridis som äger tavernan till nyhetsbyrån AFP.

Hundratal skadade

På sociala medier vittnar människor om kaos och strömavbrott och på bilder syns hagel, blixtrar och föremål som gått sönder i de hårda vindarna. Runt 5 000 blixtar ska ha registrerats runt om i landet under ovädret.

– Det här är första gången i min 25-åriga karriär som jag har upplevt något liknande, säger Athansios Kaltsas till Open TV, enligt Reuters.

Han är chef för vårdcentralen Nea Moudania som strax efter stormen hade tagit emot 60–70 patienter, de flesta med frakturer. En kvinna ska ha berättat för sjukhuspersonal att hon lyftes upp av vinden och kastades ner i en soptunna.

Totalt ska ett hundratal personer ha skadats, de flesta av dem turister. Drygt 20 personer vårdas på torsdagen fortsatt på sjukhus i Thessaloniki, däribland en 13-årig flicka från Serbien. En fiskare i 60-årsåldern saknas, uppger AFP.

Svenskar i området

Civilskyddsminister Michalis Chrisochoidis säger enligt nyhetsbyrån att landet beklagar sorgen för de som drabbats av det oväntade ovädret.

– Våra tankar är hos deras släktingar, med de människor som förlorat sina familjemedlemmar, säger han.

Greklands nytillträdde premiärminister Kyriakos Mitsotakis har ställt in sina möten för att hantera katastrofen, enligt hans stab.

Runt 140 räddningsarbetare har kallats in för att hjälpa till med efterdyningarna av stormen.

Ving har 21 svenska gäster i området. Vid 01-tiden natten till torsdagen hade researrangören inte fått några uppgifter om att någon av dem drabbats, men kommer att kontakta gästerna under torsdagen. Apollo har för närvarande inga svenska gäster i området.

Mia Holmberg Karlsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons