Annons

Fem höjdpunkter på Stockholms filmfestival

Novembermörker betyder filmfestival. 30-årsjubilerande Stockholms filmfestival bjuder i år på franskt tema, maffiaskildringar och internationella besök. Här är några av årets höjdpunkter i programmet.
Film • Publicerad 5 november 2019
30-årsjubilerande Stockholms filmfestival invigs snart. På bilden syns Git Scheynius, festivalchef. Arkivbild.
30-årsjubilerande Stockholms filmfestival invigs snart. På bilden syns Git Scheynius, festivalchef. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

1. Vad innebär en "kvinnlig blick"?

Regissören och Stockholm Visionary Award-pristagaren Céline Sciamma gästar festivalen med "Porträtt av en kvinna i brand", som redan har hyllats i Cannes.

Annons

Möt henne i ett samtal där det garanterat kommer att pratas sensualism på film, och vad begreppet "kvinnlig blick" egentligen innebär.

När: Lördag den 9 november på biograf Skandia klockan 16. Visning och samtal samt prisutdelning.

2. Nervig jakt på knarkkung

Det iranska narkotikadramat "Just 6,5" har jämförts med Sidney Lumets nerviga 70-talsthrillers. Årets Stockholm Acheivement Award-vinnare Payman Maadi ("Nader och Simin – en separation") spelar en tvivelaktig polis som rör sig i Teherans knarkträsk, präglat av fattigdom och kriminalitet.

När: Visas bland annat torsdag den 14 november klockan 18 på Skandia. Då finns även Payman Maadi på plats för ett längre samtal.

3. Hajpat kinesiskt farväl

Den varma dramakomedin "The farewell" har blivit en publikfavorit sedan den visades på Sundance-festivalen i USA.

Billi (Awkwafina) reser från USA till Kina för att ta farväl av sin farmor, som är dödssjuk. Men det vill inte familjen berätta för den gamla kvinnan.

Annons

Filmen får bland annat en så kallad red carpet-visning med glamourös inramning.

När: Fredag den 8 november klockan 18 på biograf Skandia.

4. En bit av Torneälven i Stockholm

6 000 ton is har fraktats från Torneälven till Kungsträdgården i Stockholm för att bli bioduk. Skådespelaren Rosanna Arquette inviger isduken med klassikern "En natt i New York" av Martin Scorsese – om hon nu lyckas ta sig till Stockholm efter helgens klimatdemonstration i Washington DC, där hon greps av polis.

När: Lördag den 9 november. Invigning klockan 16. Söndag den 10 november visas "The nightmare before Christmas" klockan 16.

5. Stjärnspäckad pusseldeckare i fin form

"Knives out" verkar vara allt det som nyversionen av "Mordet på Orientexpressen" inte var: kul, spännande och ett fräscht tillskott i en klassisk genre.

Daniel Craig spelar en detektiv som får utreda mordet på en familjepatriark i sann Cluedo-anda. Medverkar gör även Jamie Lee Curtis, Toni Collette, Don Johnson, Christoper Plummer och LaKeith Stanfield.

Annons

När: Till exempel som red carpet-visning tisdag den 12 november klockan 18 på Skandia.

Stockholms filmfestival äger rum 6–17 november 2019.

Miranda Sigander/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons