Annons

Färöarna avgör 5G-frågan på egen hand

Ekonomi • Publicerad 10 december 2019
Danmarks statsminister Mette Frederiksen bollar över den heta 5G-frågan på Färöarna till örikets egna politiker. Arkivbild
Danmarks statsminister Mette Frederiksen bollar över den heta 5G-frågan på Färöarna till örikets egna politiker. ArkivbildFoto: Niels Christian Vilmann AP/TT

Färöarna avgör på egen hand om den kinesiska telekomjätten Huawei ska bygga upp örikets 5G-nät, enligt Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).

Beskedet kommer sedan USA:s ambassadör i Danmark, Carla Sands, varnat för att låta Huawei bygga 5G-nät på Färöarna, och Kinas ambassadör i Danmark, Feng Tie, besökt öriket för att argumentera för att använda den kinesiska telekomjätten i utbyggnaden av 5G i samtal med Färöarnas lagman Bárdur Nielsen.

Annons

Frågan aktualiserades på ett Natomöte nyligen, där USA:s president Donald Trump bland annat träffade Mette Frederiksen.

– Det är viktigt för mig att klargöra att Färöarnas telekomfrågor hör hemma på Färöarna. Det är en färöisk angelägenhet, säger Frederiksen.

Enligt statsministern kan Färöarna rådgöra med ett nationellt center för cybersäkerhet om det behövs.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons